The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Wstęp: Organizacja żywienia i aktywności fizycznej w szkole jest ważnym elementem wpływającym na stan zdrowia ucznia, jego rozwój oraz dyspozycję do nauki. Cel: Celem badania była ocena organizacji żywienia oraz działań prozdrowotnych z zakresu prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej prowadzonych na terenie szkół podstawowych w Polsce przed wprowadzeniem regulacji prawnych określających wymagania...
Wprowadzenie: Warzywa i owoce stanowią bardzo istotny element zdrowego żywienia. Produkty te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Regularne spożywania warzyw i owoców przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego, a także niektóre nowotwory. Cel pracy: Celem pracy była ocena częstotliwości spożycia warzyw i...
W artykule przedstawiono wyniki badania stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku od 10 do 16 roku życia, przeprowadzonego w 16 województwach w Polsce w roku 2013. Zbadano 3266 uczniów. Stwierdzono u 22,3% nadmierną, a u 8,6% niedoborową masę ciała, na podstawie zastosowanej klasyfikacji BMI według Cole i wsp. (2000, 2007). Odnotowano duże zróżnicowanie dochodzące od 10% do 15% w nasileniu wymienionych...
Wstęp. Prawidłowe odżywianie jest jednym z determinantów zdrowia. Sklepik szkolny to miejsce, które daje uczniom możliwość zakupu żywności, napojów podczas pobytu w szkole i dlatego tak ważne jest, by produkty w nim oferowane były polecane w codziennym żywieniu tej grupy populacyjnej. Dotychczasowe badania wskazują na niewłaściwy, z punktu widzenia zdrowia, dobór asortymentu w większości sklepików...
Ważnym elementem prawidłowego żywienia dziecka są posiłki spożywane w szkole. Zasady prawidłowego stylu życia w placówce szkolnej można wdrażać poprzez różnorodne działania, m.in.: organizację wspólnych śniadań, zwiększanie odsetka uczniów korzystających z obiadów i innych posiłków szkolnych, a także wprowadzanie różnych form aktywności fizycznej. W pracy przeanalizowano stan infrastruktury dla żywienia...
The evaluation of the School Fruit Scheme was performed among grade 3 pupils (9 years old) from 58 randomly selected primary schools in the area of 5 selected voivodeships: Pomorskie, Opolskie, Wielkopolskie, Podkarpackie, Mazowieckie representative for north, south, central, east and west regions before launching the distribution of fruit and vegetables (October 2010) and at the end of the fruit...
Nadmierne spożycie soli u dzieci może predysponować do rozwoju szeregu chorób, w tym nadciśnienia, chorób układu krążenia, osteoporozy, chorób nerek i raka żołądka w dorosłym wieku. Celem pracy była ocena spożycia sodu wśród 380 uczniów klas V i VI warszawskich szkół podstawowych. Badanie przeprowadzono w roku szkolnym 2009/2010 w pięciu losowo wybranych szkołach podstawowych na terenie Warszawy....
Podstawowym czynnikiem decydującym o prawidłowym sposobie żywienia dziecka jest kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych. Cełem pracy było przedstawienie nawyków żywieniowych dzieci w wieku 11-12 lat. Badanie przeprowadzono w roku szkolnym 2009/2010 w pięciu losowo wybranych szkołach podstawowych na terenie Warszawy. Przebadano ogółem 382 uczniów klas V i VI szkół podstawowych. Negatywne nawyki...
Podstawowym czynnikiem kształtującym sposób żywienia dziecka są zachowania żywieniowe jego rodziców i opiekunów. Nawyki żywieniowe dziecka kształtują się w domu rodzinnym od najwcześniejszych łat. Celem pracy było przedstawienie zależności między nawykami żywieniowymi rodziców a występowaniem nadwagi i otyłości wśród uczniów szkół warszawskich. Badanie przeprowadzono w roku szkolnym 2009/2010 w pięciu...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.