The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
The Position Statement on the principles of nutrition for children aged 1-3 years emphasizes that proper nutrition of children at this age determines their optimal psychometric development and has beneficial effects on the process nutritional programming, which reduces the risk of diet-related diseases in adulthood. Continued breastfeeding in the post-infancy period, together with the proper introduction...
Wstęp: Żywieniowcy rekomendują, że śniadanie powinno być spożywane każdego dnia zwłaszcza przez najmłodszych. Rotą śniadania jest dostarczenie energii niezbędnej do prawidłowej, codziennej pracy i rozwoju młodego organizmu. Skutkiem opuszczania śniadań może być podwyższone ryzyko zachorowania na przewlekłe choroby. Cel pracy: Celem pracy była ocena częstości i jakości spożywanych śniadań przez warszawską...
Wprowadzenie: Warzywa i owoce stanowią bardzo istotny element zdrowego żywienia. Produkty te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Regularne spożywania warzyw i owoców przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego, a także niektóre nowotwory. Cel pracy: Celem pracy była ocena częstotliwości spożycia warzyw i...
Wstęp: Zastępowanie posiłków łatwo dostępnymi przekąskami stało się szybko nasilającym się zwyczajem żywieniowym, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży w wielu krajach. Cel pracy: Analiza częstości występowania zjawiska spożywania przekąsek, ich rodzaju oraz ocena udziału w całodziennym spożyciu energii wśród dzieci i młodzieży. Materiał i metody: Dane pochodziły z dwóch grup demograficznych: 1) ogólnopolskiej...
Introduction: Replacing meals with readily available snacks has become a rapidly escalating dietary habit especially among children and adolescents in many countries. Aim: The analysis of the frequency of the phenomenon of eating snacks, their type and the assessment of its contribution in the daily energy intake among children and adolescents. Material and Methods: The data came from two demographic...
W artykule przedstawiono wyniki badania stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku od 10 do 16 roku życia, przeprowadzonego w 16 województwach w Polsce w roku 2013. Zbadano 3266 uczniów. Stwierdzono u 22,3% nadmierną, a u 8,6% niedoborową masę ciała, na podstawie zastosowanej klasyfikacji BMI według Cole i wsp. (2000, 2007). Odnotowano duże zróżnicowanie dochodzące od 10% do 15% w nasileniu wymienionych...
Wstęp. W piśmiennictwie zwrócono uwagę na występowanie związku między spożyciem dużych ilości sodu z dietą a wysoką masą ciała. Nadmierne spożycie sodu może przyczyniać się nie tylko do zwiększenia masy ciała, lecz także do przewlekłego stanu zapalnego organizmu, jak również chorób autoimmunologicznych. Cel. Celem pracy była ocena wpływu spożycia soli na masę ciała oraz spożycie napojów ogółem i napojów...
Wstęp. Dzieciństwo to najlepszy moment do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Odpowiedni skład i regularne spożywanie posiłków mają wpływ na stan zdrowia i kondycją fizyczną dzieci. Cel pracy. Celem badania była ocena związku między spożyciem jogurtu a wartością odżywczą diet dzieci czteroletnich. Materiał i metody. W badaniu ogólnopolskim brało udział 400, losowo wybranych z rejestru...
Wstęp. Wapń jest niezbędny do zachowania zdrowych kości i zębów oraz prawidłowej pracy serca. Spożycie wapnia w ilości zgodnej z zaleceniami może być czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, otyłości, chorób serca oraz raka piersi. Cel pracy. Celem pracy była analiza zawartości wapnia w dietach Polaków. Materiał i metody. W pracy przedstawiono wyniki 36 badań opublikowanych...
Mikroflora zawarta w jogurtach oraz probiotycznych napojach mlecznych fermentowanych odznacza się zdolnością zasiedlania przewodu pokarmowego, wpływając hamująco na rozwój mikroflory gnilnej i chorobotwórczej. Zasiedlając komórki nabłonka jelitowego, stanowi konkurencję dla mikroflory niepożądanej. Wykazuje w ten sposób właściwości stymulujące układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom jelitowym...
Wstęp. W bieżącym piśmiennictwie poświęcono dużo uwagi analizom związków pomiędzy spożyciem sacharozy (cukrów) a jakością diet spożywanych przez dzieci i młodzież, ryzykiem rozwoju otyłości lub kardiometabolicznych zaburzeń. Natomiast w krajowym piśmiennictwie prac dotyczących spożycia cukrów przez dzieci i młodzież opublikowano niewiele. Cel. Głównym celem pracy była ocena spożycia sacharozy oraz...
Zbyt duża ilość sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego, może podnosić zewnątrzkomórkowe wydzielanie sodu i niekorzystnie oddziaływać na naczyniową reaktywność, wzrost oraz stymulacją zwłóknienia mięśnia serca. W wylosowanych szkołach i klasach w obrębie całej Warszawy zbadano 2190 uczniów w wieku 11-15 lat w dwóch okresach: w latach 1999-2000 i po pięciu latach, w okresie od 2005...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.