The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Wstęp: Organizacja żywienia i aktywności fizycznej w szkole jest ważnym elementem wpływającym na stan zdrowia ucznia, jego rozwój oraz dyspozycję do nauki. Cel: Celem badania była ocena organizacji żywienia oraz działań prozdrowotnych z zakresu prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej prowadzonych na terenie szkół podstawowych w Polsce przed wprowadzeniem regulacji prawnych określających wymagania...
Wprowadzenie: Warzywa i owoce stanowią bardzo istotny element zdrowego żywienia. Produkty te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Regularne spożywania warzyw i owoców przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego, a także niektóre nowotwory. Cel pracy: Celem pracy była ocena częstotliwości spożycia warzyw i...
W artykule przedstawiono wyniki badania stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku od 10 do 16 roku życia, przeprowadzonego w 16 województwach w Polsce w roku 2013. Zbadano 3266 uczniów. Stwierdzono u 22,3% nadmierną, a u 8,6% niedoborową masę ciała, na podstawie zastosowanej klasyfikacji BMI według Cole i wsp. (2000, 2007). Odnotowano duże zróżnicowanie dochodzące od 10% do 15% w nasileniu wymienionych...
AimsTo characterize the integron‐harbouring Gram‐negative bacteria in recreational lakes, with focus on the genetic content of integrons, antimicrobial resistance profiles and virulence‐associated genes.
Methods and ResultsThe presence and structure of integrons in coliform bacteria isolated from the water of four recreational lakes located in Poznań, Poland, was determined by PCR method. Antimicrobial...
Wstęp. Prawidłowe odżywianie jest jednym z determinantów zdrowia. Sklepik szkolny to miejsce, które daje uczniom możliwość zakupu żywności, napojów podczas pobytu w szkole i dlatego tak ważne jest, by produkty w nim oferowane były polecane w codziennym żywieniu tej grupy populacyjnej. Dotychczasowe badania wskazują na niewłaściwy, z punktu widzenia zdrowia, dobór asortymentu w większości sklepików...
Choroba refluksowa przełyku (GERD - gastroesophageal refluks disease) jest jedną z najczęstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego charakteryzującą się występowaniem objawów przełykowych i/lub pozaprzełykowych. Zróżnicowanie postaci i objawów choroby nasuwa pytanie, czy zalecenia dietetyczne powinny być takie same dla wszystkich typów objawów choroby. Modyfikacja stylu życia, w tym sposobu...
Choroba refluksowa przełyku (GERD - Gastroesophageal Reflux Disease) jest chorobą o wieloczynnikowej etiologii. Jej rozwojowi mogą sprzyjać czynniki środowiskowe, psychologiczne, genetyczne. Część badań wskazuje, że dieta może wywoływać bądź zaostrzać objawy choroby co może być związane z wpływem wybranych składników pokarmowych na jej patomechanizmy. W artykule dyskusji poddano rolę tłuszczu, białka,...
Choroba refluksowa przełyku (GERD - Gastroesophageal RefluxDisease) jest chorobą przewodu pokarmowego, w której zarówno leczenie farmakologiczne jak i żywieniowe odgrywają znaczącą rolę. Tradycyjne leczenie żywieniowe polega na wykluczeniu z diety produktów tłustych, pikantnych, owoców i soków cytrusowych, pomidorów i przetworów pomidorowych, warzyw cebulowych, czekolady, kawy, naparu z mięty pieprzowej,...
The evaluation of the School Fruit Scheme was performed among grade 3 pupils (9 years old) from 58 randomly selected primary schools in the area of 5 selected voivodeships: Pomorskie, Opolskie, Wielkopolskie, Podkarpackie, Mazowieckie representative for north, south, central, east and west regions before launching the distribution of fruit and vegetables (October 2010) and at the end of the fruit...
Wprowadzenie. Żywienie zbiorowe w szkołach stanowi ważny element prawidłowego sposobu żywienia dzieci i młodzieży. Cel. Celem badań była ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych uczniów warszawskich szkół podstawowych spożywających obiady serwowane w szkole w porównaniu do uczniów nie spożywających takich obiadów w szkole. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na przełomie 2009/2010...
Nadmierne spożycie soli u dzieci może predysponować do rozwoju szeregu chorób, w tym nadciśnienia, chorób układu krążenia, osteoporozy, chorób nerek i raka żołądka w dorosłym wieku. Celem pracy była ocena spożycia sodu wśród 380 uczniów klas V i VI warszawskich szkół podstawowych. Badanie przeprowadzono w roku szkolnym 2009/2010 w pięciu losowo wybranych szkołach podstawowych na terenie Warszawy....
Sól jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania ustroju, jednak spożywana w nadmiarze szkodzi zdrowiu prowadząc do wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, niektórych nowotworów, osteoporozy, kamicy nerkowej. Problem nadmiernego spożycia soli w wielu krajach, w tym w Polsce, dotyczy zarówno żywienia indywidualnego (domowego), jak i zbiorowego. Światowa Organizacja Zdrowia...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.