-
[1] BARTNIKOWSKA E. 2001. Sprzężone dieny kwasu linolowego. Część I. Budowa i powstawanie, występowanie w żywności. Borgis Wydawnictwo Medyczne. 15, (1), 25.
-
[2] BARTNIKOWSKA E., OBIEDZIŃSKI M.W., GRZEŚKIEWICZ S. 1999. Rola i znaczenie żywieniowe sprzężonych dienów kwasu linolowego. Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA NOT Warszawa, 53, (7), 16.
-
[3] BRZOZOWSKA A., OLĘDZKA R. 2009. rozdz. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne 3. (red. Gawęcki J. i Roszkowski W.) Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 313-327.
-
[4] DIEPVENS K., WESTERTERP K. R., WESTERTERP -PLANTENGA M. S. 2006. Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin and green tea. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 292, 77–85.
-
[5] HEYMSFIELD S.B., ALLISON D.B., VASSELLI J.R., PIETROBELLI A., GREENFIELD D., NUNEZ C. 1998. Garcinia cambogia (hydroxycitric acid as a potential antiobesity agent: a randomized controlled trial), JAMA, 280:1596-1600.
-
[6] JANUS P., REGUŁA J. 2009. Popularność suplementów diety wśród młodzieży. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 94-98.
-
[7] KOMOLKA P., REGUŁA J. 2011. Wpływ wybranych czynników środowiskowych na znajomość suplementów diety. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 33-37.
-
[8] KOVACS E.M., WESTERTERP -PLANTENGA M.S., DE VIRIES M., BROUNS F., SARIS W.H. 2001. Effects of 2-week ingestion of (-)-hydroxycitrate and (-)-hydroxycitrate combined with medium-chain triglycerides on satiety of food intake. Physiol. Behav. 74, (4-5), 543.
-
[9] KOZIOŁ-KOZAKOWSKA A., PIÓRECKA B., JAGIELSKI P., SCHLEGEL-ZAWADZKA M. 2009. Suplementacja diety preparatami witaminowo-mineralnymi wśród dzieci w wieku przedszkolnym w Krakowie. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 36, 1, 12-18.
-
[10] MACURA R. 2002. Nutraceutyki – preparaty dietetyczne i odżywcze specjalnego przeznaczenia. Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA NOT Warszawa (4), 14.