Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
Badano wpływ grzybów rodzaju Trichoderma na rozwój grzybni różnych odmian pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus. Użyto następujących odmian pieczarki: Amycel 2000, Polmycel 22, Irlandzka 501, Sylvan 130, Le Lion X13, Somycel 516. Wykorzystano izolaty należące do kilku gatunków Trichoderma, tj. T. aggressivum f. europaeum, T. atroviride, T. harzianum, T. hamatum, T. inhamatum, T. koningii oraz...
The effect of different Trichoderma species on the yield of Agaricus bisporus strains was investigated in this study. For the first time, the effect of different Trichoderma species on the yield of Agaricus bisporus strains was determined under fully controlled conditions. Four button mushroom strains were used: Somycel 53, Somycel 11, Amycel 2200, and Polmycel 31. The cultivation substrate was inoculated...
Celem badań było określenie wpływu różnych izolatów Trichoderma na wiązanie zawiązków owocników kilkunastu kultur krzyżówkowych Agaricus bisporus. Wykorzystano izolaty dwóch gatunków Trichoderma pochodzących z krajowych pieczarkarni: T. aggressivum f. europeaum oraz T. hamatum. Ocenę wiązania owocników przeprowadzono w cylindrach szklanych o pojemności 600 cm3 i średnicy 10 cm. Wykazano bardzo duży...
Wartość odżywcza grzybów wynika z zawartości w nich białek o dużej przyswajalności, polisacharydów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych oraz witamin. Wiele gatunków uprawnych oraz dziko rosnących wykazuje również właściwości prozdrowotne. Związane są one z obecnością składników bioaktywnych, głównie polisacharydów, triterpenoidów oraz związków fenolowych....
Podaj zakres dat dla filtrowania wyświetlonych wyników. Możesz podać datę początkową, końcową lub obie daty. Daty możesz wpisać ręcznie lub wybrać za pomocą kalendarza.