Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The amount of and changes in the products of protein hydrolysis (TCA-soluble and TCA-insoluble biuret positive products, brine extractable protein, non-protein nitrogen, amino acid nitrogen and others) were examined in salted flesh of headed and gutted Baltic herring immersed in 16% NaCl brine with the addition of acetic acid (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7%), as well as in brine itself, after one and two...
Headed and gutted Baltic herring were immersed in 16 % brine containing 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 or 7 % acetic acid. Weight ratio of fish to brine was 1:1. Samples were stored for two weeks at a temperature of 8 ± 1°C. Changes were investigated in fish weight, weight and volume of brine, pH of flesh and brine, color parameters of flesh and its sensory properties after one and two weeks of maturation. It...
Mięso ryb ma wyjątkowe zalety żywieniowe, przy czym - obok wysokiej wartości odżywczej białek - na szczególne podkreślenie zasługuje obecność długołańcuchowych n-3 polienowych kwasów tłuszczowych (LCn-3 PUFA), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (szczególnie D i A) oraz rzadko spotykanych mikroelementów (jod, selen, fluor i in.). Dobrym źródłem ww. cennych składników żywieniowych są łatwo dostępne...
Podaj zakres dat dla filtrowania wyświetlonych wyników. Możesz podać datę początkową, końcową lub obie daty. Daty możesz wpisać ręcznie lub wybrać za pomocą kalendarza.