The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Wyniki badań wykazały, że wzrost udziału makuchu rzepakowego „00" do poziomu 20% nie wpływał w sposób statystycznie istotny na wyniki produkcyjne tuczu. Ekonomiczna celowość skarmiania makuchu rzepakowego zależy od relacji cen poszczególnych grup środków produkcji. Dla cen pasz z IV kwartału 1994 roku oraz kosztów pozapaszowych na poziomie 3000 zł/szt. dziennie wzrost udziału makuchu rzepakowego...
Wyniki przeprowadzonych obliczeń wykazały, że częściowe zastąpienie koncentratu provit śrutą z bobiku nie spowodowało większych zmian w dobowych przyrostach masy. Ograniczenie w żywieniu tuczników koncentratu provit do 11% jednostek owsianych spowodowało obniżenie przeciętnego kosztu jednostki owsianej oraz kosztu jednostkowego przyrostu masy żywca. Zastosowanie kiszonki z ziemniaków parowanych w...
Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że zwiększeniu udziału CCM w dawkach pokarmowych do poziomu 69.9% jedn. owsianych towarzyszyło obniżenie wielkości dobowych przyrostów masy ciała z 0.595 do 0.469 kg/szt. Nastąpił również wzrost wskaźnika paszochłonności (z 4.20 do 5.33 jedn. ows./kg) oraz czasu tuczu. Optymalny udział CCM w żywieniu tuczników z punktu widzenia minimalizacji kosztu jednostkowego...
Podjęto próbę analizy gospodarki paszowej w wybranych gospodarstwach rolnych. Najwyższy wskaźnik podstawowej powierzchni paszowej (2.03 ha/SD) stwierdzono w gospodarstwie, w którym udział trzody w strukturze inwentarza żywego był najwyższy (71.1%). Powierzchnia pozagospodarcza w strukturze globalnej powierzchni paszowej stanowiła tam największy udział i wynosiła 83.1%. Przyczyną niskiej produkcji...
Przedstawiono kształtowanie się poziomu kosztów produkcji kukurydzy przeznaczonej na CCM. Porównano efektywność różnych form konserwacji kukurydzy, tj. suszenie ziarna i konserwację w systemie CCM. Stwierdzono, że wg cen środków produkcji aktualnych w 1992 r. koszt jednostkowy produkcji CCM wynosił 762 zł/kg, a koszt jednostkowy suszonego ziarna kukurydzy 1538 zł/kg. Koszt jednostki owsianej tych...
Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że wzrost udziału zielonki z lucerny do 20 % jednostek owsianych spowodował zwiększenie dobowych przyrostów masy ciała z 0.583 do 0.655 kg/szt. Dalszemu wzrostowi udziału zielonki z lucerny w granicach 20.1-30% jednostek owsianych towarzyszyło obniżenie dobowych przyrostów masy ciała do poziomu 0.557 kg/szt. Ekonomiczna celowość karmienia zielonką z lucerny...
W pracy przedstawiono kształtowanie się poziomu energochłonności przyrostu masy tuczników w zależności od udziału CCM w dawkach pokarmowych. Optymalny udział CCM w dawkach pokarmowych z punktu widzenia minimalizacji energochłonności produkcji, zależy od relacji nakładów energetycznych poszczególnych grup środków produkcji. Przeprowadzone obliczenia wykazały, że najkorzystniejsze pod tym względem jest...
W pracy podjęto próbę przedstawienia poziomu kosztów produkcji kukurydzy z przeznaczeniem na CCM i ziarno uwzględniając jego dosuszanie. W 1992 roku jednostkowy koszt produkcji suszonego ziarna (941 zł/kg) byt ponad dwukrotnie wyższy niż CCM (446 zł/kg). Koszt produkcji jednostki owsianej kształtował się na zbliżonym poziomie tj. 729/jedn.ows. w DCM i 619 zł/jedn. ows. w ziarnie.
W pracy przedstawiono analizę kosztów produkcji lucerny przeznaczonej na zielonkę lub siano. Stwierdzono, że dla cen środków produkcji w II dekadzie 1993 r. koszt netto produkcji lucerny kształt o wat się na poziomie: zielonka 5 856 ty 8. z l/ha, siano - 2 675 tys.zł/ha. Koszt jednostki paszowej zarówno w sianie jak i zielonce byl zbliżony, i wynosił 419-456 zł/jedn. paszową.
Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że skumulowane nakłady energetyczne przypadające na jednostki obszaru przy produkcji i konserwacji CCM byty o 19491,3 MJ/ha niższe niż przy produkcji i suszeniu ziarna kukurydzy. Wynikało to z ok. sześciokrotnie wyższych nakładów energetycznych przy suszeniu ziarna kukurydzy niż przy konserwacji w systemie CCM. Przeznaczając kukurydzę na CCM osiąga się również...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.