The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Badania prowadzono w dwóch typowych chlewniach w województwie olsztyńskim. Porównano warunki mikroklimatyczne, ciepłochronność budynków oraz uzyskane wyniki produkcyjne (przyrosty masy ciała tuczników oraz zużycie jednostek owsianych i białka ogólnego strawnego na 1 kg przyrostu masy dała). Otrzymane wyniki wykazały, że obydwie chlewnie spełniają wymagania stawiane budynkom przeznaczonym do tuczu...
W pracy podjęto próbę wykorzystania funkcji produkcji do wyznaczenia optymalnego poziomu nawożenia pszenżyta ozimego azotem. Najwyższą wartość produkcji uzyskano przy nawożeniu azotowym w wysokości 155.3 kg/hа. Dla cen z 1993 roku najkorzystniejszym ze względu na maksymalizację dochodu czystego było nawożenie na poziomie 149.9 kg/ha.
W pracy podjęto próbę określenia wpływu nawożenia azotem i miedzią na efektywność uprawy pszenicy. Obliczono koszty i opłacalność jej produkcji. Stwierdzono większy wpływ miedzi niż nawożenia azotowego na plonowanie pszenicy. Uzyskano także niższy koszt jednostkowy produkcji stosując miedź.
W pracy podjęto próbę określenia wpływu stosowanych w żywieniu prosiąt dodatków tłuszczowych na uzyskiwane efekty produkcyjno-ekonomiczne. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że zastąpienie poekstrakcyjnej śruty sojowej paszami z rzepaku dwuzerowego lub wprowadzenie tłuszczu ERAFET spowodowało obniżenie przyrostów masy oraz wzrost wskaźnika paszochłonności, Pod względem ekonomicznym, najkorzystniejsze...
W pracy przedstawiono metodę określania optymalnego udziału zielonki w żywieniu tuczników z punktu widzenia minimalizacji kosztu jednostkowego przyrostu masy żywca przy zmieniających sie relacjach cen poszczególnych grup środków produkcji.
Chów trzody chlewnej jest kierunkiem produkcji, który silnie reaguje na warunki ekonomiczne. Zanalizowano warunki ekonomiczne kształtujące sytuację w produkcji trzody chlewnej. Zasadniczym czynnikiem kształtującym pogłowie trzody chlewnej jest relacja cen zboża do cen trzody chlewnej. Od 1990 r. na wielkość pogłowia trzody chlewnej istotny wpływ oprócz relacji cen wywiera popyt na mięso wieprzowe...
Podjęto próbę określenia poziomu nakładów energetycznych w odchowie kurcząt brojlerów, Z badań wynika, że jednostkowy wskaźnik energochłonności skumulowanej produkcji kurcząt rzewnych w badanych fermach wynosił średnio 76,8 MJ/kg żywca.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.