The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Bez czarny jest cenną rośliną leczniczą o szerokim spektrum działania farmakologicznego. Preparaty otrzymywane z kwiatów i owoców stosowane są między innymi do leczenia stanów grypowych, przeziębień oraz innych chorób z gorączką i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. Za działanie lecznicze bzu czarnego odpowiedzialne są flawonoidy i antocyjany, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Poszczególne...
Wegetarianizm polega na ograniczeniu jadłospisu wyłącznie do pokarmów pochodzenia roślinnego, przygotowywanych na bazie roślin zbożowych, strączkowych, oleistych, warzyw, owoców i grzybów. Jako sposób odżywiania się znany był od zarania cywilizacji ludzkiej, jednak dużą popularność zdobył dopiero w ubiegłym stuleciu. Uznawany jest powszechnie za zdrową dietę i dla wielu osób stanowi jeden z istotniejszych...
Mięso od najdawniejszych czasów traktowane jest jako istotny pokarm, świadczący o dobrobycie i zamożności społeczeństwa. Ze względu na zawartość pełnowartościowego białka o korzystnych dla organizmu człowieka proporcjach aminokwasów, pełni ono istotną rolę w gospodarce żywnościowej. Globalny rozwój gospodarczy prowadzi do wzrostu zamożności, wyższego popytu na żywność oraz zmian we wzorcach konsumpcji...
W Polsce w stanie naturalnym żyją cztery gatunki jeleniowatych: łoś, jeleń, daniel i sarna. Dziczyzna w porównaniu z mięsem zwierząt gospodarskich jest zdrowsza. Dotyczy to szczególnie mięsa pozyskiwanego od jeleniowatych, które żywią się w sposób naturalny, wykorzystując liczną i bogatą roślinność leśną, gdzie podstawową paszą są trawy, zioła, liście, kora drzew, żołędzie, buczyna i jagody. Taka...
Obiecującą alternatywą dla konwencjonalnych źródeł białka są owady jadalne, które dzięki wysokiej wartości odżywczej mają duży potencjał jako komponent diety człowieka. Białko owadów uważne jest za produkt przyjazny środowisku, gdyż ich hodowla wymaga zdecydowanie mniej wody i paszy. Owady w postaci sproszkowanej mogą być wykorzystane w przetwórstwie żywności. Za kilka, ewentualnie kilkanaście lat...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.