-
1. Almeida I., F. Bahia M.F.,Costa P.C., Fernandes E., Lima J.L.F.C., (2008), Walnut (Juglans regia) leaf extracts are strong scavengers of pro-oxidant reactive species, Food Chemistry, 106, 1014-1020.
-
2. Andrade P.B., Bento A., Estevinho L., Ferreira I.C.F.R., Ferrers F., Oliviera I., Pereira J., Seabra R., Sousa A., Valentao P., (2007), Walnut (Juglans regia L.) leaves: Phenolic compouns, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars, Food of Chemical Toxicology, 45, 2287-2295.
-
3. Baré M., Batterham M., Gillen L., Kennedy M., Owen A., Patch C.S., Tapsell L.C., (2004), Including Walnuts in a Low-Fat /Modified_Fat Diet/ Improves HDL Cholesterol-to-Total Cholesterol Ratios in Patients Whit Type 2 Diabetes, Diabetes Care, 27, (12), 2777-2783.
-
4. Bartnikowska E., (2008), Fizjologiczne działania polienowych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, Tłuszcze Jadalne, 43, (1-2), 10-15.
-
5. Bartnikowska E., (2007), Wpływ fitosteroli na gospodarkę lipidową, Tłuszcze Jadalne, 42, (1-2), 12-29.
-
6. Bento A., Estevinho L., Ferreira I.C.F.R., Oliviera I., Pereira J.A., Sousa A., (2008), Total phenols, antioxidant potential and antimicrobial activity of walnut (Juglans regia L.) green husks, Food and Chemical Toxicology, 46, 2326-2331.
-
7. Braczko M., Jakubowski A., (2000), Fitosterole jako składnik żywności funkcjonalnej, Tłuszcze jadalne, 35, (1-2), 28-40.
-
8. Budryn G., Nebesny E. (2006), Fenolokwasy - ich właściwości, występowanie w surowcach roślinnych, wchłanianie i przemiany metaboliczne, Bromatologia, Chemia, Toksykologia, 39, 103-110.
-
9. Burczyk J., Michniak J., Stolarczyk A., (2001), Działanie i zastosowanie polifenoli i garbników w medycynie, Wiadomości Zielarskie, 43, (9), 19-22.
-
10. Burdzenia O., (2002), Melatonina w świece roślin, Wiadomości Zielarskie, 44, (1), 11-12.