-
1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22bkwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki (Dz.U. z 2005 r., nr 81, poz. 716)
-
2. Dyrektywa 2000/54/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18bwrześnia 2000 r. w sprawie ochrony pracowników przed ryzykiem związanym z narażeniem na działanie czynników biologicznych w miejscu pracy (siódma dyrektywa szczegółowa w rozumieniu art. 16 ust. 1 dyrektywy 89/391/EWG)
-
3. Dutkiewicz J. i wsp.: Biologiczne czynniki zagrożenia zawodowego. Klasyfikacja, narażone grupy zawodowe, pomiary, profilaktyka. Instytut Medycyny Wsi, Lublin 2007
-
4. Zapór L., Gołofit-Szymczak M.: Zagrożenia biologiczne w placówkach gastronomicznych. „Bezpieczeństwo Pracy”, 2/2009
-
5. Kołożyn-Krajewska D.: Higiena produkcji żywności. SGGW, Warszawa 2003.
-
6. Turlejska H., Pilzner U., Konecka-Matyjek E., Wiśniewska K.: Przewodnik do wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Fundacja Pomocy Programów dla Rolnictwa i Wsi (FAPA), Warszawa 2003.
-
7. Osek J.: Występowanie chorób odzwierzęcych i czynników etiologicznych w 2006 r. w świetle raportu Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa żywności. „Życie Weterynaryjne”, 83, 2008, 30, 192-201
-
8. Sałata B.: Zapewnienie bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności w gospodarstwie. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, 2014
-
9. Świerszcz Ł. i wsp.: Epidemiological analysis of bac terial food poisonings in Poland inb2005-2015 „Journal of Education, Health and Sport”, 2017, 7 (8), 423-434
-
10. Kołożyn-Krajewska D.: Mikroorganizmy w żywności – zagrożenia czy korzyżci. „Żywność Technologia. Jakość”, 3 (4), 1995