-
[1] Baranowski P., Żelazny R.: Automatyczny sterylizator konserw SPAR-41, Materiały techniczne. COBRABID Poznań.
-
[2] Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A. (1984 ) :Ogólna technologia żywności. WNT, W-wa.
-
[3] Ryniecki A. (1995): Komputerowe sterowanie procesami cieplnego utrwalania żywności. Postępy Nauk Rolniczych 5, 63-75.
-
[4] Wojciechowski J. (1978): Aktualne zagadnienia sterylizacji konserw mięsnych. Gospodarka Mięsna 3, 24-26.
-
[5] Wojciechowski J. (1988): Krajowa aparatura do kontroli i sterowania pasteryzacją oraz sterylizacją przetworów mięsnych. Gospodarka Mięsna 6, 28-30.
-
[6] Wojciechowski J. (1994-1995): Pomiary temperatury oraz wartości sterylizacyjnych w konserwach mięsnych i drobiowych w P.P.H.U „W-D” sp. z o.o. w Skwierzynie. Prace niepublikowane.
-
[7] Ziemba Z. (1993): Podstawy cieplnego utrwalania żywności. WNT, W-wa.
-
[8] Ziemkowski M., Wojciechowski J. (1993): Próba sformułowania ogólnego modelu optymalizacji sterylizacji i pasteryzacji konserw. Gospodarka Mięsna 12, 12-14.