-
1. Jarosz M., Szponar L., Rychlik E.: Woda i elektrolity. W: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. M. Jarosz, B. Bułhak-Jachymczyk (red.). Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008, 291-319.
-
2. Jarosz M., Rychlik E.: Płyny. W: Praktyczny podręcznik dietetyki. M. Jarosz (red.). Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2010, 66-70.
-
3. Petraccia L., Liberati G., Giuseppe Masciullo S., et al.: Water, mineral waters and health. Clin. Nutr., 2006, 25, 3, 377-385.
-
4. Jarosz M., Rychlik E.: Znaczenie płynów - dlaczego nie wszystkie są polecane? W: Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. M. Jarosz (red.). Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2008, 119-127.
-
5. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 26.6.2009, L 164/45.
-
6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych. Dz. U. z dnia 28 maja 2004 r. Nr 120 poz. 1256.
-
7. Respondek W., Traczyk I.: Wody mineralne jako źródło wybranych składników mineralnych w diecie. Stand. Med., 2007, 4, 1, 86-90.
-
8. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych. Dz.U. z dnia 22 kwietnia 2011 r. Nr 85 poz. 466.
-
9. Wolnicka K., Taraszewska A., Jaczewska-Schuetz J.: Zawartość sodu w dietach dzieci z warszawskich szkół podstawowych. Żyw. Człow. Metab., 2011, 38, 6, 407-413.
-
10. Garzon P., Eisenberg M.J.: Variation in the mineral content of commercially available bottled waters: implications for health and disease. Am. J. Med., 1998, 105, 2, 125-130.