-
1. Berg A.O.: Screening for osteoporosis in postmenopausal women: recommendations and rationale, Am. J. Nurs., 2003, Jan, 103, 73-80.
-
2. Graczyk A., Radomska K., Konarski J.: Magnez w fizjologii i patologii człowieka, Mag. Med., 1993, 8, 34-38.
-
3. Henning J., Zięba K, Schlegel-Zawadzka M., Zachwieja Z.: Ocena poziomu wapnia i fosforu w całodziennych racjach pokarmowych dzieci leczonych klinicznie na terenie Krakowa, Bromat. Chem. Toksykol., 1990, 23, 1-2, 1-7.
-
4. Jakubczyk E., Skarżyńska M.: Wapń w mleku i produktach mlecznych, Nowa Med., 1997, 9, 25-28.
-
5. Jedrzejczyk H.: Żywność do stosowania w profilaktyce i terapii zrzeszotnienia kości (osteoporozy), Żyw.Żyw.Zdr., 1999, 2, 210-214.
-
6. Kłosiewicz-Latoszek L.: Niedobór magnezu a choroby serca, Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 4, 374-380.
-
7. Kosikowska M., Jakubczyk E.: Wpływ napojów mlecznych fermentowanych na zdrowie człowieka, Nowa Med., 1997, 9, 16-22.
-
8. Olejniczak T., Opala T., Woźniak J., Rabiega D.: Osteoporoza epidemiologia, patogeneza, diagnostyka i leczenie, Przew. Lek., 2000, 9,23, 39-47.
-
9. Preparation and use of food - based dietary quidelines. Report of a Joint FAO/WHO Consultation World Health Organization. WHO Technical Report Series 880, Geneva 1998.
-
10. Rogalska - Niedźwiedź M., Charzewska J., Chwojnowska Z., Chabros E.: Zawartość wapnia w dietach młodzieży, Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 4, 244-249.