-
[1] Buczkowska M.,T. Sadowski, J. Gadomska. 2014. "System wczesnego ostrzegania dotyczący żywności i pasz". Problemy Higieny i Epidemiologii 95 (3) : 550-555.
-
[2] GUS http://hinex.stat.gov.pl/hinex/aspx/przegladanie.aspx
-
[3] Ledzion E., J. Postupolski, K. Rybińska, J. Kurpińska-Jaworska, M. Szczęsna, K. Karłowski. 2010. "System RASFF jako element strategii bezpieczeństwa żywności w zakresie mikotoksyn". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLIII (4).
-
[4] Meldunki o zachorowaniach na choroby zakaźne, zakażeniach i zatruciach w Polsce. Zachorowania na wybrane choroby zakaźne, http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpage/epimeld/index_p.html#01
-
[5] RASFF https://webgate.ec.europa.eu/rasff-ndow/portal/?event=SearchForm&clean- Search = 1#
-
[6] Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Art. 14. pkt. 1 (Dz. Urz. JE L 31/1 z 1.02.2002, s. 1).
-
[7] Ścieżyńska H, Ł. Mąka, A. Grochowska, K. Pawłowska, B. Windyga, K. Karłowski. 2010. Jakość mikrobiologiczna żywności w krajach Unii Europejskiej na podstawie doniesień RASFF". Przemysł Spożywczy 64 (12) : 32-34.
-
[8] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. nr 136 poz. 914).