-
[1] Biblia. Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Brytyjskie i Zagraniczne Tow. Bibl., Warszawa 1986.
-
[2] Brzozowska E.: Kuchnia staropolska, cz. I, Poradnik restauratora 7.11.2000.
-
[3] Brzozowska E.: Kuchnia staropolska, cz. II, Poradnik restauratora 8.11.2000.
-
[4] Brzozowska E.: Materiały własne niepublikowane.
-
[5] Bystroń J.S.: Dzieje obyczajów w dawnej Polsce, t. II, Warszawa 1960;
-
[6] Diolos C.: Chiny, kuchnia... tajemnice medycyny - wykłady, JTKM, Kraków 1991.
-
[7] Dembińska M.: Konsumpcja żywnościowa w Polsce średniowiecznej. PAN, Warszawa 1963.
-
[8] Gloger Z.: Encyklopedia staropolska. t.1 - IV, Wiedza Powszechna, Warszawa 1972.
-
[9] Kuchowicz Z.: Obyczaje staropolskie XVII - XVIII wieku. Wyd. Łódzkie, Łódź 1974;
-
[10] Praca zbiorowa: Szczęście domowe. Dokładna nauka o gospodarstwie domowym oraz Poradnik kucharski napisany dla matek i córek stanu średniego (dla mieszczan, rzemieślników, robotników, włościan), M.Gladbach i Lipsk, nakładca A.Riffarth, 1882.