-
[1] Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51, wersja skonsolidowana).
-
[2] European Commission. "Addition of vitamins and minerals". https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/vitamins_minerals_en.
-
[3] Food Chain Evaluation Consortium. 2015. "Study on food intended for Sportspeople. Final Report".
-
[4] Komisja Europejska. 2016. "Sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady. Żywność przeznaczona dla sportowców".
-
[5] Osęka G., I. Kowalczyk-Andrzejewska. 2018. "Oświadczenia zdrowotne dotyczące składników botanicznych. Postęp prac, skutki dla przedsiębiorców". Przemysł Spożywczy 72: 14-17.
-
[6] Oster M. 2019. "Super strong. Sports nutrition's expansion across consumers, categories, and positionings". A Supplement to Nutritional Outlook 22: 4-7.
-
[7] Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.U. L 404, 30.12.2006, s. 9, wersja skonsolidowana).
-
[8] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26, wersja skonsolidowana).
-
[9] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci. Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz.U. L 136 z 25.5.2012, wersja skonsolidowana).
-
[10] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie wzoru znaku graficznego zawierającego informację "Produkt polski" (Dz.U. 2016 poz. 2148 ze zm.).