-
AMARAL J.S., CASAL S., PEREIRA J.A., SEABRA R.M., OLIVEIRA B.P.P., 2003. Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability, and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal. J. Agric. Food Chem. 51, 26: 7698-7702.
-
BARTNIKOWSKA E., 2004. Fizjologiczne działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 i omega-3. W: 12. Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych”. Pieszczany, Słowacja. Materiały Konferencyjne. Red. R. Toman. Buvik, Pieštʹany: 15-29.
-
CHLEBOWSKA-ŚMIGIEL A., GNIEWOSZ M., 2009. Wpływ jadalnej powłoki pullulanowej na ograniczenie zmian sensorycznych i fizykochemicznych zachodzących w orzechach laskowych podczas ich przechowywania. Bromatol. Chem. Toksykol. 42, 3: 420-425.
-
FLACZYK E., KOBUS-CISOWSKA J., 2010. Znaczenie orzechów w żywieniu człowieka. Przem. Spoż. 64, 12: 26-31.
-
KOLANKOWSKI W., ŚWIDERSKI F., 1997. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (n-3 PUFA). Korzystne działanie zdrowotne, zalecenie spożycia, wzbogacanie żywności. Żyw. Człow. Metab. 2: 49-63.
-
MAJEWSKA K., KOPYTOWSKA J., ŁOJKO R.E., ZADERNOWSKI R., 2003. Wybrane cechy fizyczne dojrzałych owoców orzecha włoskiego. Acta Agrophys. 3, 2: 597-609.
-
MARCINIAK-ŁUKASIK K., KRYGIER K., 2004. Charakterystyka kwasów omega-3 i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej. Przem. Spoż. 57, 12: 32-36.
-
MURADOGLU F., OGUZ H.I., YILDIZ K., YILMAZ H., 2010. Some chemical composition of walnut (Juglans regia L.) selections from Eastern Turkey. Afr. J. Agric. Res. 17, 5: 2379-2385.
-
PEREIRA J.A., OLIVEIRA I., SOUSA A., FERREIRA I.C.F.R., BENTO A., LETÍCIA E.M., 2008. Bioactive properties and chemical composition of six walnut (Juglans regia L.) cultivars. Food Chem. Toxicol. 46, 6: 2103-2111.
-
PN-EN ISO 659:1999. Nasiona oleiste. Oznaczanie zawartości oleju (Metoda odwoławcza). PKNMiJ, Warszawa.