-
Benzie I.F.F., Strain J.J. 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘Antioxidant Power”: the FRAP assay. Anal. Biochem. 239: 70-76.
-
Burgsdorf F.A.L. 1809. (F.J.N. Kobierzycki tłum. i oprac.) Umiejętność lasowa czyli rękoksiąg dla właścicieli lasów i ich leśniczych pod tytułem powszechna teoretyczno praktyczna wszystkich lasowych umiejętność nauka. Przemyśl. Drukiem J. Gołęmbiowskiego.
-
Gao X., Ohlander M., Jeppsson N., Bjork L., Trajkorski V. 2000. Changes in antioxidant effects and their relationship to phytonurients in fruits of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) during maturation. J. Agric. Food Chem. 48: 1485-1490.
-
Gerald-Wyżycki J. 1845. Zielnik ekonomiczno-techniczny, czyli opisanie drzew, krzewów i roślin dziko rosnących w kraju, jako też przyswojonych, z pokazaniem użytku ich w ekonomice, rękodziełach, fabrykach i medycynie domowej, z wyszczególnieniem jadowitych i szkodliwych, oraz mogących służyć ku ozdobie ogrodów i mieszkań wiejskich. Wilno. Drukiem J. Zawadzkiego.
-
Giusti M.M., Wrolstad R.E. 2001. Anthocyanins: Characterization and measurement with UV-visible spectroscopy, w: Wrolstad, R.E, editor. Current protocols in food analytical chemistry. John Wiley and Sons, New York
-
Katalinic V., Milos M., Kulisic T., Jukic M. 2006. Screening of 70 medicinal plant extracts for antioxidant capacity and total phenols. Food Chem. 94: 550-557.
-
Kucharska A.Z., Sokół-Łętowska A., Piórecki N. 2011. Morfologiczna, fizykochemiczna i przeciwutleniająca charakterystyka owoców polskich odmian derenia właściwego (Cornus mas L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 76(3): 78-89.
-
Luckow T., Delahunty C. 2004. Which juice is healthier? A consumer study of probiotic nondairy juice drinks. Food Qual. Pref. 15: 751-759.
-
Łaniewska-Moroz Ł., Nalepa B., Roczniakowa B. 1996. Fermentowane soki warzywne o właściwościach probiotycznych. Przem. Spoż. 10: 39-40, 43.
-
Pereira L.F.A., Maciel T.C., Rodrig S. 2011. Probiotic beverage from cashew apple juice fermented with Lactobacillus casei. Food Research Intern. 44: 1276-1283.