-
Annunziata A., Vecchio R. (2011), Functional foods development in the European market: a consumer perspective, “Journal of Functional Foods”, No. 3.
-
Babicz-Zielińska E. (2010), Postawy konsumentów wobec nowej żywności, „Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni”, nr 65.
-
Bech-Larsen T., Scholderer J. (2007), Functional foods in Europe: consumer research, market experiences and regulatory aspects, “Trends in Food Science and Technology”, No. 18.
-
Błaszczak A., Grześkowiak W. (2014), Żywność funkcjonalna – szansa czy zagrożenie dla zdrowia?, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu”, nr 20(2).
-
Chobot A., Polanska J., Deja G., Jarosz-Chobot P. (2015), Częstość występowania cukrzycy typu 1 wśród polskich dzieci w wieku 0-14 lat z 1989-2012, „Acta Diabetologica”, nr 52(3).
-
Filipiak-Florkiewicz A., Florkiewicz A., Topolska K., Cabała A. (2015), Żywność funkcjonalna (prozdrowotna) w opinii klientów specjalistycznych sklepów z żywnością, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, nr 48(2).
-
Gutkowska K. (2011), Innowacyjność konsumentów wobec produktowe żywnościowych jako warunek rozwoju rynku żywności, „Konsumpcja i Rozwój”, nr 1.
-
Gutkowska K., Kowalczuk I., Sajdakowska M., Żakowska-Biemans S., Kozłowska A., Olewnik-Mikołajewska A. (2014), Postawy konsumentów wobec innowacji na rynku żywności, „Handel Wewnętrzny”, nr 4(351).
-
Kozirok W., Baumgart A., Babicz–Zielińska E. (2012), Postawy i zachowania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, nr 45.
-
Livingstone S.J., Levin D., Looker H.C., Lindsay R.S., Wild S.H., Joss N. et al. (2015). Estimated life expectancy in a Scottish cohort with type 1 diabetes, 2008-2010, “The Journal of the American Medical Association”, No. 313(1).