-
1. Attele S., Cakir B.: Energy-drink consumption in college students and associated factors. Nutrition J 2011;27:316-322.
-
2. Bajerska J., Woźniewicz M., Jeszka J., Wierzejska E.: Częstość spożycia napojów energetyzujących, a aktywność fizyczna i występowania nadwagi i otyłości wśród młodzieży licealnej. Żyw Nauka Technol Ja 2009;4:211-217.
-
3. Bartosiuk E., Markiewicz-Żukowska R., Puścion A., Mystkowska K.: Ocena spożycia żywności typu ‘fast food’ oraz napojów energetyzujących i alkoholu wśród grupy studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Bromat Chem Toksykol 2012; 3: 766-770.
-
4. Białas M., Łuczak H., Przygoński K.: Zawartość kofeiny w wybranych napojach kawowych w proszku. Bromat Chem Toksykol 2009;3:426-430.
-
5. Cichocki M.: Napoje energetyzujące – współczesne zagrożenia zdrowotne dzieci i młodzieży. Przeg Lek 2012;69:854-860.
-
6. Dworzański W., Opielak G., Burdan F.: Niepożądane działania kofeiny. Pol Merk Lek 2009;161:357-361.
-
7. EFSA. Energy drinks report. www. efsa.eurpoa.eu/en/press/news/130306.htm (10.09.2013)
-
8. Greenberg J.A., Boozer C., Geliebter A.: Coffee, diabetes and weight control. Am J Clin Nutr 2006;84:682-693.
-
9. Gunja N., Brown J.: Energy drinks: health risks and toxicity. Med J Aust 2012;196:46-51.
-
10. Jarosz M., Wierzejska R., Mojska H., Świderska K., Siuba M.: Zawartość kofeiny w produktach spożywczych. Bromat Chem Toksykol 2009;3:776-781.