-
Kroyer, G. Th. (1995). Impact of food processing on the environment-an overview. Lebensm. Wiss. U.-Technol., 28, 547-552.
-
Journal of Laws. No. 62, poz. 628, (2001). (Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 o odpadach).
-
Environment protection in sugar industry. Collective work. (1998). (Praca zbiorowa, Ochrona środowiska w przemyśle cukrowniczym, Wyd. FAPA.
-
Environment. (2009). (Ochrona Środowiska. GUS). Warsaw.
-
Waste management guide. Editor Krzysztof Skalmowski (2009). Warsaw. (Poradnik gospodarowania odpadami. Pod red. Krzysztofa Skalmowskiego Tom II.).
-
Outlines for the Best Available Technique. Sugar production. Ministry of Environment. 2004. (BATNEEC Wytyczne najlepszej dostępnej techniki. Produkcja Cukru, Ministerstwo Środowiska).
-
Kumider, J. (1996). The agri-food processing of waste utylization. (Utylizacja odpadów przemysłu rolnospożywczego. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu).
-
Kumider, J. & Zielnica, J. Bioenergetics a chance for environment. (2006) (Bioenergetyka szansą dla środowiska naturalnego, AE Poznań).