The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Wstęp: Żywieniowcy rekomendują, że śniadanie powinno być spożywane każdego dnia zwłaszcza przez najmłodszych. Rotą śniadania jest dostarczenie energii niezbędnej do prawidłowej, codziennej pracy i rozwoju młodego organizmu. Skutkiem opuszczania śniadań może być podwyższone ryzyko zachorowania na przewlekłe choroby. Cel pracy: Celem pracy była ocena częstości i jakości spożywanych śniadań przez warszawską...
Wstęp: Zastępowanie posiłków łatwo dostępnymi przekąskami stało się szybko nasilającym się zwyczajem żywieniowym, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży w wielu krajach. Cel pracy: Analiza częstości występowania zjawiska spożywania przekąsek, ich rodzaju oraz ocena udziału w całodziennym spożyciu energii wśród dzieci i młodzieży. Materiał i metody: Dane pochodziły z dwóch grup demograficznych: 1) ogólnopolskiej...
Introduction: Replacing meals with readily available snacks has become a rapidly escalating dietary habit especially among children and adolescents in many countries. Aim: The analysis of the frequency of the phenomenon of eating snacks, their type and the assessment of its contribution in the daily energy intake among children and adolescents. Material and Methods: The data came from two demographic...
W artykule przedstawiono wyniki badania stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku od 10 do 16 roku życia, przeprowadzonego w 16 województwach w Polsce w roku 2013. Zbadano 3266 uczniów. Stwierdzono u 22,3% nadmierną, a u 8,6% niedoborową masę ciała, na podstawie zastosowanej klasyfikacji BMI według Cole i wsp. (2000, 2007). Odnotowano duże zróżnicowanie dochodzące od 10% do 15% w nasileniu wymienionych...
Wstęp. W piśmiennictwie zwrócono uwagę na występowanie związku między spożyciem dużych ilości sodu z dietą a wysoką masą ciała. Nadmierne spożycie sodu może przyczyniać się nie tylko do zwiększenia masy ciała, lecz także do przewlekłego stanu zapalnego organizmu, jak również chorób autoimmunologicznych. Cel. Celem pracy była ocena wpływu spożycia soli na masę ciała oraz spożycie napojów ogółem i napojów...
Background. The use of dietary supplements is widespread and can contribute substantially to total nutrient intake. However, it also generates some potential risks in the case of unreasonable and excessive use of such products. Objective. To estimate the prevalence of supplementation and the vitamin supplement contribution to total intake among Warsaw population aged 20-74 years. Material and methods...
Wstęp. Dzieciństwo to najlepszy moment do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Odpowiedni skład i regularne spożywanie posiłków mają wpływ na stan zdrowia i kondycją fizyczną dzieci. Cel pracy. Celem badania była ocena związku między spożyciem jogurtu a wartością odżywczą diet dzieci czteroletnich. Materiał i metody. W badaniu ogólnopolskim brało udział 400, losowo wybranych z rejestru...
Mikroflora zawarta w jogurtach oraz probiotycznych napojach mlecznych fermentowanych odznacza się zdolnością zasiedlania przewodu pokarmowego, wpływając hamująco na rozwój mikroflory gnilnej i chorobotwórczej. Zasiedlając komórki nabłonka jelitowego, stanowi konkurencję dla mikroflory niepożądanej. Wykazuje w ten sposób właściwości stymulujące układ odpornościowy, zapobiegając infekcjom jelitowym...
Wstęp. W bieżącym piśmiennictwie poświęcono dużo uwagi analizom związków pomiędzy spożyciem sacharozy (cukrów) a jakością diet spożywanych przez dzieci i młodzież, ryzykiem rozwoju otyłości lub kardiometabolicznych zaburzeń. Natomiast w krajowym piśmiennictwie prac dotyczących spożycia cukrów przez dzieci i młodzież opublikowano niewiele. Cel. Głównym celem pracy była ocena spożycia sacharozy oraz...
Zbyt duża ilość sodu w diecie wpływa na podwyższenie ciśnienia tętniczego, może podnosić zewnątrzkomórkowe wydzielanie sodu i niekorzystnie oddziaływać na naczyniową reaktywność, wzrost oraz stymulacją zwłóknienia mięśnia serca. W wylosowanych szkołach i klasach w obrębie całej Warszawy zbadano 2190 uczniów w wieku 11-15 lat w dwóch okresach: w latach 1999-2000 i po pięciu latach, w okresie od 2005...
Osteoporoza jest metaboliczną chorobą szkieletu, charakteryzującą się zaniżoną w stosunku do normalnej masą kości i zaburzoną jej mikroarchitekturą wiodącą do wzmożonej łamliwości kości (zwiększonego ryzyka złamań). Osteoporozę określa się jako chorobę społeczną z powodu liczby osób chorych a także ekonomicznych skutków dla społeczeństwa. Toteż nie bez znaczenia pozostaje poznanie czynników ryzyka...
Nutritional patterns of 400 children (212 girls and 188 boys) selected at random from the whole territory of Poland, aged 4, have been assessed. The study was realised in Spring 2005 by way of a 7-day consumption record participated by mothers and kindergarten caretakers. The share of children using dietary supplementation, taking into account all analysed components, was 26.2 (22.2% girls and 30...
Celem badania była analiza spożycia składników mineralnych w dietach dziewcząt w wieku pokwitania oraz ich wpływ na gęstość mineralną kości. Badaniami objęto 58 dziewcząt z Warszawy w wieku 12-13 lat. Zawartość składników mineralnych obliczono na podstawie trzech wywiadów 24 godzinnych. BMD i BMC kości promieniowej zmierzono w odcinku ultradystalnym i środkowodystalnym. Stwierdzono zbyt małe (w stosunku...
Celem pracy było porównanie zmian w zawartości składników mineralnych (wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, sodu, potasu i cynku) w dietach starszych kobiet zbadanych w latach 1992 i 2002. W 2002 roku w porównaniu z rokiem 1992 stwierdzono pro zdrowotne zmiany w dietach kobiet gdyż nastąpił istotny statystycznie wzrost zawartości wapnia i potasu oraz istotny spadek zawartości sodu. Jednakże pomimo tych...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.