The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Celem pracy było porównanie profili kwasów tłuszczowych w polewach cukierniczych oraz ocena zmian ich zawartości zachodzących pod wpływem obróbki termicznej. Materiał badawczy stanowiły 22 produkty, spośród których 16 było określonych przez producenta jako polewy, jeden jako sos i 5 jako masy cukiernicze. Analizowane produkty zawierały w nazwie określenie „o smaku czekolady…” i/lub zawierały w składzie...
Celem pracy było zbadanie wpływu rodzaju rozpuszczalnika i czasu prowadzenia procesu na efektywność ekstrakcji polifenoli oraz właściwości przeciwrodnikowe ekstraktów z czarnej herbaty. Ekstrakcję prowadzono w temperaturze pokojowej z użyciem pięciu rozpuszczalników: wody oraz 80- i 100-procentowych roztworów wodnych acetonu i metanolu w czasie 30 i 60 minut. W otrzymanych ekstraktach oznaczono zawartość...
W pracy analizowano przeciwutleniające właściwości związków fenolowych pochodzących z kwiatów jadalnych wybranych gatunków roślin. Porównano metanolowe ekstrakty kwiatów nagietka lekarskiego, dzikiej róży, lipy drobnolistnej, czarnego bzu i rumianku pospolitego. W każdym z nich określono ogólną zawartość związków fenolowych metodą Folina-Ciocalteu’a, a metodą LC/MS identyfikowano poszczególne składniki...
Celem pracy było zbadanie właściwości przeciwutleniających ekstraktów herbaty zielonej oraz czerwonej (pu-erh), jak również zbadanie wpływu dodatku przeciwutleniaczy ekstrahowanych z herbaty na hamowanie procesów utleniania zachodzących w majonezach oraz modelowych emulsjach z olejem rybim. Efektywność ekstraktu w zapobieganiu występowania zmian oksydacyjnych porównana była z działaniem syntetycznych...
Celem pracy była ocena jakości miodów gryczanych przy zastosowaniu metod fizykochemicznych i chemometrycznych. Materiał do badań stanowiło 17 próbek miodów gryczanych zakupionych bezpośrednio u pszczelarzy, które miały oficjalne potwierdzenie botanicznego pochodzenia. W materiale doświadczalnym oznaczono zawartość wody, zawartość wolnych kwasów, pH, przewodność elektryczną właściwą, zawartości popiołu,...
Alergeny występujące w produktach spożywczych są jednym z zagrożeń, na które producent żywności musi zwrócić szczególną uwagę. Celem badania była analiza informacji przekazywanych konsumentom na temat występowania alergenów w wybranych produktach spożywczych, zarówno w przypadku żywności opakowanej i nieopakowanej dostępnej w lokalach gastronomicznych głównie na terenie Grójca i okolic.
Celem pracy było oznaczenie zawartości wybranych związków bioaktywnych i zbadanie właściwości przeciwrodnikowych ekstraktów uzyskanych z pięciu gatunków kiełków brokułu (Brassica oleracea), rzodkiewki (Raphanus sativus), lucerny (Medicago sativa), słonecznika (Helianthus annuus) i fasoli mung (Vigna radiata). W ekstraktach z kiełków oznaczono zawartość polifenoli ogółem, karotenoidów ogółem i witaminy...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.