Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The rheological behavior of whole and centrifuged mango (Mangfera indica L. var. Keitt) and pineapple (Ananas comusus L. merr var Perola) pulps was analysed at 30 o C, in a rotational viscometer Haake Rotovisco RV-20. The experiments were conducted with measuring system of 45 mm diameter parallel plates (PQ45) with gap of 0.5 mm, at shear rates up to 874 s -l . The rheograms were...