The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Niniejszy artykuł przedstawia badania porównawcze odporności korozyjnej austenitycznej stali stopowej AISI 304L (EN 1.4307). Wyniki przeprowadzonych badań dają możliwość oceny odporności stali nierdzewnej na korozję wżerową w różnych środowiskach spotykanych w przemyśle spożywczym. Badania prowadzone były w sześciu różnych środowiskach: roztworze Ringera, wodnym roztworze 3% wag. NaCl, mleku, piwie,...
Niniejszy artykuł przedstawia badanie porównawcze odporności korozyjnej austenitycznej stali stopowej AISI 304L (EN 1.4307). Wyniki badań ilustrują odporność na korozję wżerową stali po walcowaniu na zimno oraz pasywowaniu w różnych warunkach. Badania elektrochemiczne przeprowadzone były dla trzech grup próbek: po walcowaniu na zimno, oraz po walcowaniu na zimno i pasywowaniu w kwasie azotowym (V)...
Niniejszy artykuł prezentuje badania porównawcze odporności korozyjnej austenitycznej stali stopowej AISI 304L (EN 1.4307) w roztworze Ringera. Wyniki badań przedstawiają odporność stali na korozję wżerową stali po walcowaniu na zimno oraz pasywowaniu w różnych warunkach. Badania elektrochemiczne przeprowadzono dla trzech grup próbek: po walcowaniu na zimno, po walcowaniu na zimno oraz pasywowaniu...
W artykule zaprezentowano badania korozyjne wykonane metodą potencjodynamiczną na próbkach ze stali AISI 304L (EN 1.4307) po polerowaniu elektrochemicznym w elektrolicie składającym się z kwasu fosforowego oraz kwasu siarkowego w stosunku obj. 3:2, w temperaturze 60 ˚C w czasie 3 minut. Próbki niepasywowane były punktem odniesienia dla próbek wypolerowanych elektrochemicznie oraz dodatkowo spasywowanye...
W artykule przedstawiono wpływ pasywacji stali AISI 304L w dwudziestoprocentowym (obj.) kwasie azotowym po uprzednim polerowaniu mechanicznym, które miało być symulacją porysowanej powierzchni. Najsłabszą ochronę odnośnie korozji wżerowej otrzymano po polerowaniu mechanicznym, co wywnioskowano na podstawie potencjału korozji wżerowej, który wyniósł 160 ± 15 mVSCE z medianą 163,5 mVSCE. Po pasywacji...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.