The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Celem pracy były badania nad autolizą mięsa wieprzowego normalnego i wadliwego (PSE i DFD), chłodzonego i przechowywanego w temperaturze 277 K (4°C), ze szczególnym uwzględnieniem fragmentu zmian dojrzewalniczych - glikogenolizy. Badano próby mięśnia najdłuższego grzbietu pochodzące z 225 półtusz wieprzowych reprezentujących w równym stopniu 3 grupy jakościowe mięsa. Wykazano istotne różnice w szybkości...
Celem pracy bylo określenie wpływu metody mrożenia, przy użyciu skroplonego dwutlenku węgla, na skład chemiczny i wybrane wlaściwości fizykochemiczne mięsa końskiego po 6-miesięcznym okresie przechowywania chłodniczego. Jako kryterium porównawcze zastosowano tradycyjną owiewową metodę mrożenia. Badano próby mięśnia najdłuższego grzbietu pochodzące z 45 tusz końskich. Wykazano, że mięso końskie mróżone...
Przedmiotem badań było określenie przebiegu autolizy mięsa normalnego i wadliwego, mrożonego skroplonym dwutlenkiem węgla, po uprzednim schłodzeniu w warunkach przemysłowych, i składowanego 6 i 12 miesięcy w temperaturze - 28°C. Aby uzyskać szybkie obniżenie temperatury mięsa po uboju, składowaniu poddano mięśnie naj dłuższe grzbietu, wypreparowane z tuszy. Zamrożenie mięsa z zastosowaniem dwutlenku...
Tworzeniu ras lub linii świń o wysokim udziale masy mięśniowej nie towarzyszyła dbałość o jakość mięsa, w efekcie czego obserwuje się zjawisko występowania miopatii stresowych. Wrażliwość świń na stres jest wadą metaboliczną, która prowadzi do wytworze-nia mięsa o obniżonej jakości. Miopatie stresowe są schorzeniami mięśni, których bezpośrednią przyczyną są uwarun-kowania genetyczne, wywołane nie...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.