Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The açaí fruit depulping produces large amounts of long lignocellulosic fiber bundles that are disposed in the environment. Chemical pretreatments may improve açaí fibers favoring their usage in advanced materials. This work aimed to define optimal alkali reaction parameters to improve the properties of açaí fibers. Two NaOH concentrations (5 % and 10 %) and two reaction temperatures (80 °C and 100...
Cover Picture. The wine fruit of açaí (Euterpe oleraceae, Mart.) has been widely consumed in the north Brazilian region providing food security for urban and forestry communities. The major drawback of the açaí production chain lays on the large amounts of fibrous wastes from the fruit depulping that are disposed in the environment. In an attempt to improve the properties of açaí fibers favoring their...
Podaj zakres dat dla filtrowania wyświetlonych wyników. Możesz podać datę początkową, końcową lub obie daty. Daty możesz wpisać ręcznie lub wybrać za pomocą kalendarza.