Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The n-hexane extract of Houttuynia cordata was shown to inhibit prostaglandin synthase in vitro. Phytochemical examination led to the identification of five fatty acids (linolenic, linoleic, oleic, palmitic and stearic), cepharanone B, phytol and stigmast-4-ene-3,6-dione. The inhibitory effect of the extract on prostaglandin formation in vitro could be attributed mainly to linoleic and linolenic acid.