The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Próbki mleka od 86 krów były pobierane co 2 tygodnie w ciągu dwóch lat. Oznaczono zawartość podstawowych składników w mleku przy użyciu Milko-Scanu 133 B. Analizowano wyniki mleczności i składu mleka u krów dojonych trzykrotnie z uwzględnieniem genotypu i kolejnej laktacji. Najwięcej mleka (42 - 44%) pozyskiwano z doju rannego, w popłudniowym 29-31%, najmniej w wieczornym 26-28%. Wyniki doskonalenia...
W wysoko wydajnej populacji krów rasy czarno-białej przeprowadzono badania składu mleka (tłuszcz i białko). Współczynnik odziedziczalności całożyciowej zawartości tłuszczu wyniósł 0,39, a białka 0,33. U co trzeciej krowy (31,3%) stwierdzono ponad 1% różnicę w zawartości tłuszczu do białka. Odsetek takich zwierząt malał wraz ze wzrostem wydajności mlecznej. Z przeprowadzonych badań wynika konieczność...
Two herds of Black-White cows with different level of milk production were studied. Irrespective of milk yield all cows were milked three times a day. Milk of low production herd was characterized by 4,31% of fat, 3,46% of protein and 16,52 mg/100 ml of urea. Urea level in high milk production herd reached 25,55 mg/100 ml but content of fat (4,28) and protein (3,22) was lower. The highest level of...
Badania przeprowadzono w trzech stadach krów w południowo-zachodniej Polsce. Materiał liczbowy stanowiły dane o 805 krowach rasy cb oraz mieszańców z bydłem hf. Przeprowadzono analizę statystyczną uwzględniając następujące źródła zmienności: wiek pierwszego ocielenia, wpływ buhaja w grupie genetycznej krów, ojca, stada oraz zakażenia białaczką. W rezultacie przeprowadzonych badań nie udowodniono wpływu...
Z opracowanego "Programu rozwoju hodowli bydła i produkcji bydlęcej do roku 2000", a będącego modyfikacją realizowanego od 1972 roku w Polsce programu wynika, że preferowanym typem będzie bydło mięsno-mleczne [17]. Utrzymanie populacji zwierząt o równie dobrze zaznaczonych cechach mleczności i mięsności jest niezwykle trudne, gdyż jak twierdzi Dobicki [3], kierunek użytkowania mięsny i mleczny...
Powszechnie wiadomo, że doskonalenie bydła nizinnego czarno-białego (ncb) w Polsce dokonywało się w znaczącym stopniu poprzez wykorzystanie importu rozpłodników z Holandii i Niemiec. Prowadzone tą drogą krzyżowanie polepszające wpłynęło pozytywnie na masową populację bydła krajowego, poprawiając przede wszystkim jego wydajność mleczną, skład mleka, a także cechy mięsne dające podwaliny do stworzenia...
The performed semi-intensive fattening the Red-White bulls with different share of the HF blood /25, 50, 62,5 and 75%/ showed that the crossbreds with more than 50% HF had higher body measurements but worse indices of body conformation, in comparison with the Red-White bulls. The highest body weights at 18 months of age had the crossbreds F₁ - 499,7 kg as well as the highest daily weight gains - 936...
The performed experiment on semi-intensive fattening of the crossbred bulls /25, 50 and 75% HF,Red/ showed that the best fattening ability parameters had the crossbred F₁, those fattened up to the final body weight 550 and 600 kg. The crossbred bulls with 25% HF blood had the worst results, while those with 75ft HF had the intermediate results. The crossbred bulls were worse in dressing percentage...
Analyses of performance for the cows with complete exploitation term showed pronounced superiority of crossbreds, especially those with 50 and 75% HF, over purebred cows in respect of millc production for one year. Tak: into account all the traits, the best results were found in the crossbreds with 50% HF. The milk of the crossbred cows had higher fat content in compi rison with the Red-White. The...
The causes of diseases and their intensiveness in calves and calves post the vealer stage were the subject of the studies and included over 2700 male calves of Red-White and Black-White breeds with different contribution of genes of hf breed. In years 1986—1990 over 40 per cent animals suffered from diseases of the respiratory tract with an increasing tendency in animals with a higher contribution...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.