The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
The purpose of the article was to assess the innovation of the food industry in the EU Member States. Innovation of the food industry was compared with the level of economic development of countries, innovative enterprises in general, and the importance of the food industry of individual countries in the domestic economy and the EU. The analyzes were based on data from the Eurostat database. The results...
W opracowaniu określono najważniejsze egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych wykorzystujących w działalności aktywa pochodzące z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa (ZWRSP). Wyniki badań dowodzą, że w badanej populacji do najważniejszych czynników zewnętrznych wpływających na pozycję konkurencyjną, które wskazali respondenci należą ceny środków do produkcji...
Przedstawiono wyniki analiz dotyczących oceny zmian pozycji konkurencyjnej polskiego przemysłu tytoniowego na rynku unijnym. Za miernik pozycji konkurencyjnej przyjęto udział branży w eksporcie wewnątrzunijnym. Uwzględniając mankamenty takiego podejścia, założono, że pozycję konkurencyjną branży określa zdobycie i utrzymanie udziału w rynku eksportowym. Przeprowadzone rozważania wskazują, że przedsiębiorstwa...
The conducted research is consistent with commercial trend of the research on competitiveness. The main goal was to assess the competitive position of the food industry of the European Union (EU) on the global market in the period 2000–2013. Used indicators are based on the results achieved in foreign trade: global market share, trade coverage ratio and revealed comparative advantage ratio. The food...
W opracowaniu dokonano oceny zróżnicowania potencjału produkcyjnego rolnictwa pomiędzy województwami Polski. Analiza dotyczyła średnich wyników z lat 2011- 2013. Wykorzystano metody statystyki opisowej oraz metodę Warda. Z przeprowadzonej analizy wynika, że największe dysproporcje dotyczą produktywności pracy oraz wyposażenia pracy w pozostałe zasoby produkcyjne, tj. ziemię i kapitał. Można przypuszczać,...
Celem opracowania jest określenie poziomu i tempa zmian produktywności cząstkowej i całkowitej oraz próba identyfikacji czynników wzrostu produkcji w przemyśle spożywczym i jego branżach w Polsce w latach 2000-2011. Z przeprowadzonych badań wynika, że w przemyśle spożywczym i jego branżach występowała tendencja wzrostowa produktywności pracy. Jednocześnie można było zaobserwować niekorzystne zmiany...
Celem badań było określenie poziomu i tempa zmian produktywności w przemyśle spożywczym na tle przetwórstwa przemysłowego w Polsce w latach 1995-2012. Zastosowano funkcję produkcji Cobba-Douglasa oraz wskaźniki produktywności pracy i kapitału. Stwierdzono, że tempo zmian produktywności w przemyśle spożywczym było mniejsze w porównaniu z przetwórstwem przemysłowym. W całym analizowanym okresie produktywność...
The paper presents the evaluation of changes in competitive potential of food industry in Poland in the years 1994-2009. Accepted measure of competitive potential of this partial productivity (capital and labour), and total productivity (TFP). The analysis showed a significant increase in labour productivity and the level of technical equipment of employed. That was the basis for improving competitive...
Celem pracy było określenie zmian w przestrzeni rynku akcji z branży spożywczej od początku 2006 r. do końca marca 2012 r. oraz porównanie ich ze zmianami w pozostałych sektorach gospodarki. Jest to okres obejmujący kryzys kredytów subprime oraz europejski kryzys zadłużenia. Dynamikę przestrzeni rynku akcji zbadano na podstawie wskaźnika zniekształcenia przestrzeni rynku, utworzonego za pomocą narzędzi...
Przedstawiono zróżnicowanie poziomu wydajności pracy przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce w latach 2002-2009. W całym analizowanym okresie liderem pod względem poziomu produktywności pracy było województwo podlaskie. Poziom produktywności pracy podmiotów produkujących żywność i napoje w regionach był skorelowany z ich koncentracją na danym obszarze.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.