Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
This study aimed at determining the respiration rate of fresh‐cut ‘Deveci’ pears and studying the effects of modified atmosphere packaging (MAP) on its quality. Respiration rate decreased with decreasing O2 level and it was determined as 1.04 ml O2/kg/hr or 1.16 ml CO2/kg/hr, under 4% O2+5% CO2 gaseous environment at 4°C. Michaelis‐Menten with no inhibition was the best model to fit the respiration...