Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
Watermelon seed oil characteristics were evaluated to determine whether this oil could be exploited as an edible oil. Hexane extraction of watermelon seeds produced yields of 50% (w/w) oil. The refractive index, saponification and iodine value were 1.4712 (at 25 °C), 200 mg KOH/g and 156 g I/100 g, respectively. The acid and peroxide values were 2.4 mg KOH/g and 3.24 mequiv/kg, respectively. The induction...