The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Background. Obesity and cardiovascular disease and metabolic disorders are an increasingly common problem worldwide, also in the developmental age population. Inhibiting this process requires identifying risk factors that can be modified. Objective. The aim of the study was to identify the conditions of the occurrence of overweight and obesity in the Lodz youth at school age. Materials and methods...
Celem pracy była ocena spożycia witamin i składników mineralnych z dietą oraz suplementami diety wśród uczniów 12-13 letnich z łódzkich szkół przeprowadzona na podstawie analizy dziennych wywiadów żywieniowych z użyciem programu komputerowego Dieta 2,0 i porównanie z normami żywienia dla tych grup wiekowych. Stwierdzono niezbilansowanie diety dotyczące głównie niedoboru folianów i witaminy D w obu...
W pracy oceniono zwyczaje i preferencje żywieniowe, spożycie wody z produktów i napojów, spożycie energii oraz subiektywne obciążenie wysiłkiem fizycznym 100 dzieci kończących szkołę podstawową. Dokonano oceny składu ciała metodą bioimpedancji. Wyniki oceny stanu odżywienia interpretowano z użyciem siatek centylowych dla dzieci łódzkich. Stwierdzono u 8% dzieci niedowagę, u 11% nadwagę i u 16% otyłość...
Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży jest istotnym czynnikiem warunkującym harmonijny rozwój młodego człowieka, a jeszcze większego znaczenia nabiera w okresie choroby, gdyż wspomaga lub nawet warunkuje uzyskanie efektów leczniczych. Racjonalnie zestawiona dieta z uwzględnieniem norm żywienia z podziałem na grupy wiekowe, bogata w składniki mineralne i witaminy, odpowiednie ilości białka i substráty...
Prawidłowy sposób odżywiania oraz zwiększona aktywność ruchowa, mogą w znacznym stopniu zapobiegać powstawaniu chorobom na różnym podłożu, jak również wpływać na fizyczną i umysłową sprawność człowieka. W pracy przedstawiono wpływ czynników środowiskowych na metabolizm kostny w okresie wzrostu i rozwoju organizmu. Na prawidłowy rozwój układu kostnego od najwcześniejszych lat wpływa dobrze zbilansowana...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.