Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
Białka serwatkowe należą do frakcji białek mleka przechodzących do roztworu - serwatki, w trakcie produkcji serów. Jest to związane z ich bardzo dobrą rozpuszczalnością w szerokim spektrum pH (3.5-8,0). Z tego powodu sery nie zawierają tej frakcji, natomiast istnieje możliwość odzyskania tego wartościowego składnika z serwatki powstałej w procesie produkcji serów.