The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Sward, both in its raw form and processed into silage, can be a valuable form of fodder for beef and dairy cattle throughout the year. Existing research data clearly indicate that in Poland neither sward nor hay provide adequate levels of calcium, phosphorus, magnesium, zinc or provitamin A (beta-Carotene) to meet the needs of cattle. To assess the quality and mineral content of sward, six organic...
Metodą impedymetryczną oceniono wzrost wybranych pięciu szczepów bakterii fermentacji mlekowej (Lactobacillus buchnerii KKP 907, L. fermentum N KKP 2020, L.plantarum C KKP 788 p, L. plantarum K KKP 593 pi L. plantarumS KKP 880) w podłożach bez dodatku i z dodatkiem ochratoksyny A w stężeniu 12,7 oraz 50,75 ppb. Obecność ochratoksyny A w podłożu powodowała znaczne obniżenie rozwoju badanych szczepów...
Celem badań było określenie wpływu stosowania dodatku bakteryjnego zawierającego kultury bakterii kwasu mlekowego do zakiszanej runi łąkowej z łąki nawożonej nawozami naturalnymi na jakość, wartość pokarmową i obecność szkodliwych mikroorganizmów. Porównywano trzy formy nawożenia: nawozami mineralnymi NPK (kontrola), obornikiem (50 t ha-1) i gnojówką (30 m3 ha-1). Ruń łąkową z I pokosu po wstępnym...
Rozwój pleśni w paszach niesie ze sobą negatywne skutki związane z obniżeniem jej wartości odżywczej, produkcją mikotoksyn (drugorzędowych toksycznych metabolitów) oraz alergennych spor, które stanowią czynniki ryzyka dla zdrowia zwierząt i ludzi. Do najlepiej poznanych mikotoksyn należą aflatoksyny, syntetyzowane głównie przez szczepy z rodzaju Aspergillus. Obecność aflatoksyn w paszach jest związana...
Przedmiotem pracy była ocena przydatności do produkcji preparatów bakteryjnych szczepów bakterii z rodzaju Lactobacillus cechujących się zdolnością do hamowania rozwoju pleśni oraz obniżania zawartości ochratoksyny A i aflatoksyny B₁ w kiszonych paszach. Badano wpływ źródła węgla w podłożu na dynamikę syntezy kwasu mlekowego i octowego. Oceniano również plon biomasy uzyskany w wyniku hodowli w podłożu...
Ochratoksyna A jest jednym z najbardziej popularnych toksycznych metabolitów pleśni zanieczyszczających żywność i pasze klimatu centralnej i wschodniej Europy. Obecne trendy i wymagania stawiane producentom żywności przez konsumentów sprawiają, że istnieje konieczność stałego podnoszenia jakości pasz i żywności, także w odniesieniu do mikotoksyn. Dużym zainteresowaniem badaczy cieszą się metody dekontaminacji...
Kiszonki z traw łąkowych w gospodarstwach ekologicznych, w których nie stosuje się nawozów mineralnych, charakteryzują się niską zawartością wapnia, fosforu, magnezu, manganu, cynku oraz beta-karotenu, w stosunku do zapotrzebowania zwierząt przeżuwających. Preparaty bakterii fermentacji mlekowej zastosowano jako biologiczne substancje, wzmacniające naturalny cykl fermentacji mlekowej, a dodatki mineralno-witaminowe...
We studied the effect of polysaccharides: native and soluble potato starch, amylopectin, amylose, dextrin and maltodextrin, disugars ? maltose, saccharose and lactose, and of simple sugars ? glucose, mannose and xylose on intensity of biosynthesis of amylases, being expressed as an activity of alpha-amylase and glucoamylase, contained in the liquid after cultivation of bacteria strains: Lactobacillus...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.