Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The paper presents problems of the sustainable consumption. The study focused on an example product, i.e. vegetable oils. One of the elements ensuring sustainable consumption is connected with the development of proper consumption patterns. It is a complex issue, since it requires multifaceted interdisciplinary studies. The starting point for their development is provided by the characteristics of...
Celem opracowania była analiza kosztów produkcji pszenicy w wybranych gospodarstwach głównych graczy rynkowych oraz uzyskanego wyniku finansowego. Wśród analizowanych kosztów wyróżniono koszty bezpośrednie, operacyjne, ziemi oraz pozostałe. W opracowaniu wykorzystano dane z bazy agri benchmark za okres 2011-2013. Z dokonanej analizy wynikło, że w większości analizowanych gospodarstw (poza gospodarstwem...
W opracowaniu przedstawiono wybrane elementy dotyczące konkurencyjności produkcji olejów roślinnych. Analizie poddano trzy główne oleje roślinne: palmowy, sojowy i rzepakowy. Dokonano charakterystyki surowców oleistych pod względem plonu, zawartości oleju i śruty oraz uzysku oleju i śruty w przeliczeniu na jednostkę powierzchni. Scharakteryzowano poziom produkcji i wykorzystania olejów roślinnych...
W opracowaniu przedstawiono wybrane elementy dotyczące konkurencyjności produkcji olejów roślinnych. Analizie poddano trzy główne oleje roślinne: palmowy, sojowy i rzepakowy. Dokonano charakterystyki surowców oleistych pod względem plonu, zawartości oleju i śruty oraz uzysku oleju i śruty w przeliczeniu na jednostkę powierzchni. Scharakteryzowano poziom produkcji i wykorzystania olejów roślinnych...
Przedstawiono rozwój produkcji, obrotu oraz kształtowania się cen olejów roślinnych. Dla pokazania związku pomiędzy cenami poszczególnych olejów roślinnych obliczono współczynniki korelacji Pearsona oraz wykonano diagram korelacji pomiędzy ceną a wielkością produkcji olejów roślinnych.
Dokonano porównania wielkości i sposobów wsparcia produkcji roślin oleistych u wybranych światowych producentów oraz zbadano czy istnieje związek pomiędzy poziomem wsparcia a wartością lub wielkością produkcji.
Dokonano analizy konkurencyjności handlowej największych światowych eksporterów wybranych olejów roślinnych. Posłużono się wskaźnikami konkurencyjności expost opartymi na udziałach w rynku i handlu, wskaźnikiem trade coverage oraz wskaźnikiem poziomych powiązań handlowych.
Podaj zakres dat dla filtrowania wyświetlonych wyników. Możesz podać datę początkową, końcową lub obie daty. Daty możesz wpisać ręcznie lub wybrać za pomocą kalendarza.