The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
W pracy przedstawiono metodę określania optymalnego udziału zielonki w żywieniu tuczników z punktu widzenia minimalizacji kosztu jednostkowego przyrostu masy żywca przy zmieniających sie relacjach cen poszczególnych grup środków produkcji.
Chów trzody chlewnej jest kierunkiem produkcji, który silnie reaguje na warunki ekonomiczne. Zanalizowano warunki ekonomiczne kształtujące sytuację w produkcji trzody chlewnej. Zasadniczym czynnikiem kształtującym pogłowie trzody chlewnej jest relacja cen zboża do cen trzody chlewnej. Od 1990 r. na wielkość pogłowia trzody chlewnej istotny wpływ oprócz relacji cen wywiera popyt na mięso wieprzowe...
Podjęto próbę określenia poziomu nakładów energetycznych w odchowie kurcząt brojlerów, Z badań wynika, że jednostkowy wskaźnik energochłonności skumulowanej produkcji kurcząt rzewnych w badanych fermach wynosił średnio 76,8 MJ/kg żywca.
Bydlo jest gałęzią najsilniej związaną z gospodarstwem rolnym. Przetwarza ono pasze objętościowe, które w naturalnej formie nie mogą być wykorzystane, na produkty zwierzęce użyteczne dla człowieka. Z punktu widzenia gospodarstwa, najniższy poziom inwentarza żywego powinien zapewniać wykorzystanie pasz absolutnych. Pasze absolutne winny być zagospodarowane we własnym gospodarstwie. Są to pasze wrażliwe...
W pracy podjęto próbę określenia poziomu nakładów energetycznych w produkcji jaj wylęgowych oraz piskląt kaczych. Badania przeprowadzono w latach 1992-1993 w 10 fermach hodowlanych. Badaniami objęto po 1 cyklu produkcyjnym, składającym się z okresu wychowu ptaków oraz okresu ich użytkowania. Wyniki przeprowadzonych obliczeń wykazały, że jednostkowy wskaźnik energochłonności skumulowanej netto produkowanych...
W pracy podjęto próbę określenia poziomu nakładów energetycznych w odchowie kaczek - brojlerów. Materiały źródłowe zebrano w 15 fermach indywidualnych na terenie woj. toruńskiego i olsztyńskiego. W każdej fermie badaniami objęto jeden cykl produkcyjny w 1994 r. Jednorazowo tuczono 3030 - 9040 szt./fermę. Tucz trwał 48 - 59 dni. W badaniach energochłonności zastosowano metodę opracowaną przez IBMER,...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.