The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Badania przeprowadzono w dwóch etapach. W pierwszym porównywano mięso normalne (5 prób) i DFD (3 próby) uzyskane od bydła neb o dwukierunkowym użytkowaniu i zbliżonej masie przed ubojem. W drugim oceniano mięso normalne (3 próby) i DFD (5 prób), pochodzące od buhajów mieszańców po czarno-białych krowach użytkowanych dwukierunkowo i buhajach rasy mięsnej bbb. Na pobranych z mięśnia LD próbach mięsa...
Badano jakość mięsa młodych indyków rzeźnych WAMA-3 i WAMA-x. Oceniano skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i sensoryczne mięsa mięśni piersiowych. Stwierdzono bardzo dobrą jakość mięsa indyków zarówno WAMA-3, jak i WAMA-x. Nieznacznie wyższą zawartość białka, mniejsze otłuszczenie, lepszą soczystość i smakowitość miało mięso indyczek w porównaniu z mięsem indorów.
Badano przydatność stosowanych metod do oznaczania jakości mięsa wieprzowego w przypadku, gdy w ocenianej partii występuje mięso z wadą PSE. Stwierdzono, iż podczas rozdrabniania prób mięsa PSE mogą występować ubytki wody, które nie pozostają bez wpływu na wyniki oznaczeń chemicznych i fizykochemicznych. W celu uniknięcia błędów w ocenie, proponuje się oznaczeń składu podstawowego dokonywać na mięsie...
On the basis of research the authors have found that in the case of the analzyis of the meat quality in groups of animals, it is not enough to give the results of the determinations of physico-chemical properties as averages. Due to their contrasting characteristics, the PSE and DFD meat defects occurring in the same group of animals may, in the case of calculating average values, neutralize one another...
Celem badań bylo stwierdzenie wpływu odmiennych warunków występujących w czasie tuczu zimowego i letniego na częstotliwość występowania mięsa z wadami PSE i DFD w pogłowiu masowymi tuczników produkowanych w gospodarstwach indywidualnych i uspołecznionych regionu olsztyńskiego. Przebadano 120 tuczników obu płci o masie ok. 110 kg, transportowanych przed ubojem na odległość сa 50 km. Ocenę jakości mięsa...
The examinations were done in collective and individual farms on 180 pigs weighing about 110 kg of a lard sickness above a middle gluteal muscle (II nd sacral vertebra) 18—22 mm. The distance from farms to a slaughter house and a time of preslaughter rest were identical for all the examined animals. Twenty four hours after slaughter the following parameters were determined for the longissimus dorsi...
Опытным материалом послужили закупленные в индивидуальных крестьянских хозяйствах 164 откормочные свиньи, которые перед транспортом из хозяйств были разделены на две группы, т.е. поставляемые на мясокомбинат непосредственно от производителя и через скупочный пункт. Исследования показали, что потери, исчисляемые с момента определения массы в хозяйстве производителя до взвешивания перед убоем, у свиней,...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.