The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Celem pracy była ocena wpływu pobytu na obozie szkołeniowo-kondycyjnym pilotów wojskowych na ich stan odżywienia. Badania stanu odżywienia przeprowadzono na początku turnusu i po trzech tygodniach uprawiania sportów zimowych. Badaniom poddano 168 mężczyzn w wieku od 25 do ponad pięćdziesięciu lat. Na podstawie pomiarów wysokości i masy ciała obliczano wskaźnik wagowo-wzrostowy tzw. Body Mass Index...
Codzienne funkcjonowanie wiąże się z procesem percepcji i oceny otoczeniaCzynmkam, determinującymi ten przebieg są najczęściej warunki w jakich się on odbywa oraz poglądy ukształtowane przez wychowanie, publikatory, krąg kulturowy i aktualne relacje społeczne. Istotne więc jest prześledzeń,e procesu percepcji osób z nadwagą, z punktu widzenia czynników psychologicznych, które przyczymają się do tworzenia...
W Polsce spożycie wapnia jest zbyt niskie i w niektórych grupach społecznych osiąga zaledwie 50% zalecanych ilości. Rezultatem niedoborów wapnia u dorosłych jest osteopenia lub osteoporoza. Celem pracy byla ocena wpływu 6 miesięcznej suplementacji dziennej racji pokarmowej stosowanej w żywieniu żołnierzy WP 600 mg wapnia, w postaci nektaru mandarynkowo-pomarańczowego, na stan mineralizacji kośćca...
Badania przeprowadzono metodą ankietową i objęto nimi grupę 122 młodych mężczyzn rozpoczynających służbę wojskową w 2003 roku. Określono liczbę posiłków spożywanych w skali dnia w okresie przedpoborowym. Podjęto także próbę ustalenia struktury potraw spożywanych najczęściej w ramach podstawowych posiłków. Przeprowadzone badania wykazały, że sposób żywienia badanej grupy młodych mężczyzn w szeregu...
Magnesium content in daily food rations (DFR) of soldiers doing military service in the Polish Army in the years 1988-1998, was estimated. Total of 5 Military Units (MU) were tested. Total of 168 DFR were analysed. It was found that in the examined period, magnesium content in analysed food rations met the nutritional requirements for this group in full.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.