The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Alicyclobacillus spp. is an important thermoacidophilic, spore-forming spoilage bacterium that is a major concern for beverage and juice industries. This study was undertaken to: (i) estimate the incidence of Alicyclobacillus spp. and A. acidoterrestris in Polish apple and dark berry juice concentrates, and (ii) evaluate the ability of isolated A. acidoterrestris strains to spoilage of these juices...
Przyprawy to najczęściej różne części roślin: nasiona, kwiaty, a nawet korzenie o bardzo delikatnych i nietrwałych związkach zapachowych oraz substancjach barwnych wrażliwych na temperaturę. Należą one do surowców mocno zanieczyszczonych mikrobiologicznie. W celu uniknięcia strat substancji termolabilnych coraz częściej szuka się nowych nietermicznych metod ich wyjaławiania. Jedną z tych metod może...
Przyprawy to bardzo cenione naturalne dodatki do żywności. Wpływają one na kształtowanie walorów smakowo-zapachowych potraw oraz nadają im atrakcyjny wygląd. Są również bogate w minerały, witaminy i antyoksydanty. Wiele przypraw cenionych jest ze względu na swoje właściwości lecznicze i przeciwdrobnoustrojowe. Niestety, mimo wielu zalet, są często zanieczyszczone drobnoustrojami. W pracy badano poziom...
W artykule przedstawiono przegląd światowego piśmiennictwa dotyczącego stosowanych metod jałowienia przypraw. W celu redukcji zawartości mikroorganizmów w przyprawach stosowane są metody jałowienia: chemiczne, fizyczne i kombinowane. Najbardziej korzystnym działaniem, pod względem cech jakościowych sterylizowanego produktu, charakteryzuje się promieniowanie jonizujące. Inne metody sterylizacji: ekstruzja,...
Badano zdolność adhezji szczepów Staphylococcus cohnii do komórek nabłonkowych człowieka i do powierzchni tworzyw. Stwierdzono zdolność adhezji tych bakterii do komórek nabłonka, szczególnie wśród szczepów podgatunku S. cohnii ssp. cohnii oraz silnie wyrażoną właściwość większości badanych szczepów do wiązania się z powierzchnią tworzyw sztucznych i szkła. Oceniano związek tych cech z hydrofobowością...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.