Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
Celem pracy było określenie zmian właściwości fizycznych chleba bezglutenowego na bazie mąki ryżowej i kukurydzianej (1:1) pod wpływem dodatku suszonych liści lucerny. Lucernę w formie proszku dodawano do receptury chleba bezglutenowego w ilości 0, 2, 4, 6, 8 i 10%. Po wypieku określano podstawowe właściwości fizyczne chleba, cechy tekstury miękiszu (test TPA), barwę (L*a*b*) oraz wykonano jego ocenę...
W pracy omówiono dominujące typy chłodni, które wykorzystywane są do długotrwałego składowania owoców, z uwzględnieniem wymogów stawianych tym obiektom oraz procedury związane z prawidłowym ich napełnianiem oraz utrzymaniem podstawowych warunków mikroklimatu (temperatura, wilgotność i skład atmosfery). W pracy omówione zostały problemy związane z dystrybucją owoców podczas ich długotrwałego składowania...
Processes of compaction of granular materials were described using selected models. The analysis of their accuracy on the example of wheat was the basis for the discussion on their applicability to the processing of plant-origin materials. Parameters of the model equations for wheat, compressed at 10-18% moisture content were calculated, and the relations between these parameters and wheat moisture...
Przedstawiono wyniki badań wpływu ciśnienia (od 45 do 113 MPa) na parametry procesu zagęszczania wysłodków buraczanych. Badaniom poddano wysłodki surowe oraz zawierające dodatek lepiszcza w po-staci melasy (5%) i lignosulfonianu wapnia (1%). Wykazano, iż najniższa energochłonność zagęszczania odnosiła się do zagęszczania wysłodków bez dodatku lepiszcza (wartość średnia - 11,45 J/g ). Najwyższa zaś...
W pracy dokonano analizy polskiego rynku usług transportowych, w oparciu o teorię układów samodzielnych Mazura. Analiza ta dotyczy wyłącznie problematyki licencjonowania tego rynku przez organy administracyjne państwa. W efekcie otrzymano klarowny obraz sposobu sterowania tym rynkiem przez państwo, co może być podstawą prognoz, dotyczących stanu tego rynku w przyszłości.
The paper presents logistic aspects of the utilization of by-products and waste from the sugar industry. Sugar refineries produce residues from the manufacture in the form of beet pulp and molasses, which - depending on the management - could be a waste or by-products. So far, they were use in agricultural sec-tor like animal feed (pulp) or for the production of spirits (molasses). Both of these raw...
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące wpływu wstępnej obróbki ultradźwiękowej na proces destylacji olejków eterycznych z nasion kminku zwyczajnego. Badania przeprowadzono w dwóch wariantach. W pierwszym procesowi destylacji poddano całe nasiona, zaś w drugim nasiona rozdrobnione. Do generowania ultradźwięków wykorzystano procesor ultradźwiękowy (Sonic VC 750) z głowicą o średnicy 19 mm, pracujący...
Podaj zakres dat dla filtrowania wyświetlonych wyników. Możesz podać datę początkową, końcową lub obie daty. Daty możesz wpisać ręcznie lub wybrać za pomocą kalendarza.