The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Not enough sufficient consumption of vegetable and fruits, containing compounds preventing damaging DNA, is largely responsible for growing amount of cancer incidences tumor diseases. The article gathers information about antitumouraction of vegetables and fruit compounds. The examples of occurrence of these compounds in vegetables and fruits and its simplified anticancer action was given
Przedstawiono próbę zastosowania analizy porównawczej produktów handlowych w celu zminimalizowania liczby wyników fałszywie dodatnich i fałszywie ujemnych, czyli polepszenia poprawności metody. Dla wcześniej zwalidowanej metody sensorycznej w skali 6-punktowej, stosowanej w pomieszczeniu o kontrolowanych warunkach, wykorzystującej przeszkolony zespół oceniających, zaproponowano sposób postępowania...
Zaproponowano metody szkolenia zespołu wykonującego oceny sensoryczne gwarantujące uzyskanie odpowiednich parametrów powtarzalności 6-punktowej metody skalowania z elementami QDA. Były to zarówno szkolenia oparte na normach i dostosowane do metodyki, jak i specjalnie zaprojektowane do opracowanej metody. W szkoleniach wykorzystywano produkty owocowe i warzywne będące przedmiotem oceny w laboratorium...
Zbadano wpływ dodatku sacharozy na stabilność antocyjanów i zmiany barwy soku z aronii w trakcie pasteryzacji i przechowywania. Badaniom poddano próbki zawierające 50% soku z aronii i dodatek sacharozy na poziomie 0, 10, 20, 30 i 50%. Jako regulator kwasowości zastosowano kwas cytrynowy w ilości 5 g/l. W próbkach przed pasteryzacją i po pasteryzacji oraz w trakcie półrocznego okresu przechowywania...
Celem pracy było określenie zmian pojemności przeciwutleniającej oraz zawartości związków fenolowych w procesie kiszenia grzybów hodowlanych metodą fermentacji mlekowej, prowadzonej za pomocą kultury starterowej bakterii kwaszących (LAB). Materiał do badań stanowiły: pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) i boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Blanszowane grzyby z dodatkiem soli, sacharozy...
One of the main indices of the nutritional values of fruit and vegetable products as well as the correctness of the technological process is the content of vitamin C. The two routine (according to ISO) methods for the determination of vitamin C, the titrimetric and the spectrophotometry methods, currently in use in industrial Polish laboratories are often not sensitive enough or are time-consuming...
Owoce aronii (Агопіа melanoсаrра) są ciągle jeszcze niedocenianym surowcem dla przemysłu spożywczego. Tymczasem posiadają one dobre właściwości prozdrowotne i odżywcze. Ze względu na dużą zawartość związków polifenolowych wykazują, korzystne dla organizmu człowieka, silne działanie antyoksydacyjne. W pracy przedstawiono skład chemiczny owoców, ich działanie lecznicze i obecne niektóre kierunki wykorzystania...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.