The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Przeprowadzono badania na szczurach laboratoryjnych nad przyswajaniem cynku z racji pokarmowej spożywanej przez ludzi. Racje przygotowano w laboratorium z około 70 produktów spożywczych. Poziom białka w racji wynosił około 15°/o, zawartość cynku — 15 mg 11000 g s.m. Kontrolę stanowiła dieta o zbliżonej ilości białka i cynku, źródłem białka była kazeina i gluten (1:1). Stwierdzono stosunkowo wysokie...
W doświadczeniu na szczurach badano wpływ lizyny na wchłanianie żelaza i miedzi. Dodatek chlorowodorku L-lizyny do diet z glutenem podwyższał wchłanianie pozorne żelaza z 7,8% do 10,5% i obniżał stężenie tego pierwiastka w wątrobie szczurów, nie miał natomiast wpływu na wchłanianie miedzi. Przy podwyższeniu zawartości lizyny, a także ogólnej wartości odżywczej białka w diecie glutenowej poprzez dodatek...
Szczury karmione dietami zawierającymi optymalny poziom cynku i białko o niskiej wartości odżywczej pochodzące z glutenu lub kazeiny modelowo uszkodzonej (ogrzewanie z dodatkiem 5% glukozy w 90°C w ciągu 24 h i 96 h) wykazywały niższe wchłanianie pozorne cynku niż szczury na dietach z kazeiną natywną. Dodatek lizyny w postaci chlorowodorku L-lizyny lub białka bogatego w ten aminokwas (suszona plazma...
W doświadczeniu na szczurach badano wpływ dodatku lizyny do diet o zróżnicowanej jakości białka przy optymalnym poziomie cynku (około 13 mg/1000 g s.m. diet) na wskaźniki ogólnego rozwoju szczurów. Stwierdzono, że dodatek lizyny do poziomu pokrycia zapotrzebowania szczurów rosnących do diet, w których źródłem białka była kazeina o różnym stopniu uszkodzenia (ogrzewana z 5% glukozy w 90°C przez 24...
W modelowym doświadczeniu na szczurach wykazano, że jakość białka w diecie przy optymalnym poziomie cynku wpływała na masę wątroby, ilość i stężenie białka w wątrobie oraz stężenie RN A w wątrobie. Dodatek lizyny do diety z kazeiną uszkodzoną spowodował wzrost stężenia białka i RNA w wątrobie szczurów. Podobnie wpłynął dodatek lizyny do diety z glutenem. Mniejszy wpływ dodatku lizyny stwierdzono na...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.