The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
This manuscript presents results of the qualitative characteristics of strawberry cloudy juice and beverages with the addition of 0.2% and 0.3% of carboxymethylcellulose (CMC), guar gum (GG), locust bean gum (LBG), and xanthan gum (XG). Fresh products were evaluated with reference to their sensory quality (5-point scale). Changes in L*a*b* parameters and in the stability of anthocyanins (ultra-performance...
Celem pracy była ocena konsumencka przecierów aroniowych, w których skorygowano smak cierpki za pomocą wytłoków z lnu i suszonych liści stewii. Produktem najbardziej akceptowanym przez zespół oceniający był przecier zawierający 470 g aronii z dodatkiem 30 g wytłoków z lnu i 0,3 g stewii (nota ogólna 6,7). Dodatkowo wyznaczono wartości Indeksów Glikemicznych (IG) 100-procentowego przecieru aroniowego...
Kwas elagowy (KE) występuje w niektórych roślinach w postaci wolnej, glikozydowej i estrowej. W formie estrowej znajduje się w taninach hydrolizujących, do których należą elagotaniny (ET) i galotaniny. Oprócz tanin hydrolizujących w surowcach roślinnych występują także proantocyjanidyny (inaczej taniny skondensowane lub niehydrolizujące). Wymienione związki znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości...
Celem pracy była ocena potencjalnej przydatności owoców i liści żurawiny wielkoowocowej do produkcji żywności o walorach prozdrowotnych. W badaniach wykorzystano liście i dojrzałe owoce 4 odmian żurawiny wielkoowocowej: ‘Bain Favorite’, ‘Ben Lear’, ‘Drewer’ oraz ‘Earli Richard’. W świeżych jagodach oznaczono podstawowe parametry składu chemicznego: suchą masę, ekstrakt, zawartość cukrów ogółem, kwasowość,...
Zbadano przydatność wybranych odmian jablek do produkcji naturalnie mętnych soków pod kątem ich zasobności w związki polifenolowe i aktywności przeciwutleniającej. W produktach oznaczono ogólną zawartość polifenoli metodą Folina-Ciocalteau, silę zmiatania rodnika DPPH, aktywność antyoksydacyjną metodą ABTS oraz stopień redukcji jonów żelaza FRAP Stwierdzono istotny wpływ odmiany na zawartość związków...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.