Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The purpose of this paper was to determine the scale and product categories involved in direct sales of food of animal origin and small scale agricultural retail trade as well as an analysis of direct sales covering the period from October 2016 to August 2019. The European Commission promotes short food supply chains, recommending that Member States simplify rules regulating direct selling. In 2017,...
Celem badań było określenie potencjału rozwojowego badanych gospodarstw agroturystycznych. Wobec złożoności zasobu, jakim jest kapitał ludzki założono na podstawie dostępnej literatury, że na rozwój gospodarstw agroturystycznych wpływa: wykształcenie właścicieli, znajomość języków obcych, oferowanie różnorodnych usług, zdolności marketingowe, zaradność, planowane inwestycji i przynależność do stowarzyszeń...
Podjęto próbę przeanalizowania przepisów prawnych odnoszących się do rolniczej sprzedaży bezpośredniej. Przedstawiono zarówno obowiązujące prawo, jak i zmiany, które wejdą w życie od stycznia 2016 roku. Przedstawiono także dobre i złe strony sprzedaży bezpośredniej oraz przeanalizowano znaczenie sprzedaży bezpośredniej przed zmianami przepisów i w przyszłości. Posłużono się raportem powstałym na podstawie...
Zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności stało się jednym z priorytetów Wspólnej Polityki Rolnej prowadzonej zarówno na poziomie Unii Europejskiej, jak i poszczególnych państw do niej wchodzących, w tym Polski. W związku z tym w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 zostało zaproponowane działanie 132 mające na celu specjalne wsparcie dla producentów pierwotnych uczestniczących...
Zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności stało się jednym z priorytetów Wspólnej Polityki Rolnej prowadzonej zarówno na poziomie Unii Europejskiej, jak i poszczególnych państw do niej wchodzących, w tym Polski. W związku z tym w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 zostało zaproponowane działanie 132 mające na celu specjalne wsparcie dla producentów pierwotnych uczestniczących...
Ensuring high quality and safety of food has become one of the priorities of the Common Agricultural Policy pursued both at the level of the European Union and individual Member States, including Poland. Consequently, among the measures in the Rural Development Programme for 2007-2013 was Measure 133 ‘Information and promotion activities’ designed to make consumers aware of the specificity of high-quality...
W artykule zaprezentowano wyniki badań dotyczących turystyki wiejskiej jako formy spędzania czasu wolnego wśród mieszkańców obwodu sumskiego. Badania, z wykorzystaniem techniki ankiety, przeprowadzono w czerwcu 2013 r. na próbie 228 mieszkańców tego regionu. W opracowaniu scharakteryzowano infrastrukturę noclegową obwodu, a także dokonano charakterystyki ruchu turystycznego na jego terenie. Przeprowadzone...
Celem opracowania była analiza działalności państwowych jednostek doradztwa rolniczego w zakresie upowszechniania problematyki ekologii i ochrony środowiska wśród ludności zamieszkującej obszary wiejskie. Wykorzystano w tym celu informacje uzyskane z Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie przy pomocy wywiadu przeprowadzonego wśród pracowników MODR oraz analizy dokumentów, takich jak...
Celem badań było wskazanie nowych kierunków rozwoju stojących przed turystyka wiejską i agroturystyką w kontekście rozwoju obszarów wiejskich. Przedstawiono uwarunkowania wpływające na rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki. Rozwój takiej turystyki powiązany jest ściśle z rozwojem obszarów wiejskich. Istotnymi determinantami wpływającymi na ten rozwój są konsekwentne podnoszenie jakości usług...
Podaj zakres dat dla filtrowania wyświetlonych wyników. Możesz podać datę początkową, końcową lub obie daty. Daty możesz wpisać ręcznie lub wybrać za pomocą kalendarza.