The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Changes in seasonal weather cycles, a growing number of extreme phenomena, an upward trend in temperature and changes in the distribution of rainfall, significantly affect the functioning and effectiveness of agriculture. However, agriculture plays a major role in the emergence and intensification of these phenomena. The aim of the article is to present, analyse and evaluate the relations between...
The production of organic food entails particular difficulties, which can be seen especially in the initial period of the implementation and improvement of the system. The success of the activities undertaken in this area can be measured by analysing the evolution trend of this kind of agricultural production, which is the aim of the present study. The trend was specified in relation to the number...
W opracowaniu zaprezentowano opinię jednostek samorządu gmin wiejskich województwa wielkopolskiego na temat ich uczestnictwa w procesie zagospodarowania funduszy unijnych na działania prośrodowiskowe, skalę oraz bariery tego zjawiska. Brak środków finansowych został uznany przez badane gminy za główną barierę utrudniającą prowadzenie działań z zakresu ochrony środowiska, fundusze unijne z kolei za...
Celem opracowania jest prezentacja i ocena stopnia wykorzystania w województwie wielkopolskim funduszy strukturalnych, dostępnych w ramach ZPORR, a także wskazanie barier i trudności związanych z ich pozyskaniem oraz wykorzystaniem. Obecnie fundusze unijne w Wielkopolsce przeznaczane są na podstawowe inwestycje infrastrukturalne, które dopiero w przyszłości znacząco mogą wpłynąć na poziom rozwoju...
Celem opracowania jest prezentacja i analiza porównawcza opinii wielkopolskich producentów rolnych na temat pozytywnych oraz negatywnych aspektów zwieranych z prowadzeniem ekologicznych gospodarstw, a także motywów podjęcia produkcji ekologicznej żywności, opinii wyrażonych w ramach badań ankietowych powtórzonych dwukrotnie - w 2005 i 2007 roku. Z przeprowadzonych badań wynika, że: 1) rolnictwo ekologiczne...
Celem opracowania jest prezentacja opinii wielkopolskich producentów rolnych na temat wpływu działalności rolniczej na środowisko, zagrożeń związanych z produkcją rolną, ekologicznych metod produkcji oraz uczestnictwa w programach rolno-środowiskowych. Z przeprowadzonych w latach 2005 i 2007 badań wynika, że większość producentów rolnych jest przekonana, iż rolnictwo konwencjonalne nie stanowi zagrożenia...
Celem opracowania jest prezentacja opinii wielkopolskich producentów rolnych na temat wpływu działalności rolniczej na środowisko, zagrożeń związanych z produkcją rolną, działań podejmowanych na rzecz ochrony środowiska, uczestnictwa w programach rolno-środowiskowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że wśród wielu producentów rolnych panowało przekonanie, iż rolnictwo konwencjonalne nie stanowi zagrożenia...
Celem opracowania jest prezentacja opinii wielkopolskich producentów rolnych na temat znajomości pojęcia rolnictwo ekologiczne oraz motywów i chęci podejmowania produkcji żywności ekologicznej. Z przeprowadzonych badań wynika, iż zainteresowanie rolników ekologicznymi metodami produkcji nie jest zbyt duże. Jednocześnie rolnictwo ekologiczne jest pojęciem najbardziej znanym producentom rolnym, spośród...
Głównym celem badań było dokonanie porównania konkurencyjności w zakresie czynników wytwórczych i produkcyjności polskiego rolnictwa z rolnictwem nowych krajów członkowskich UE, gdyż również z tymi krajami została zlikwidowana większość barier ochronnych. Z przeprowadzonych analiz wynika, że polskie rolnictwo, w porównaniu z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, jest dobrze wyposażone w...
Jednym z najważniejszych czynników decydujących o wytwarzaniu wysokiej jakości produktów, jest dobry jakościowo surowiec. Prawidłowa współpraca zakładów przetwórczych z bazą surowcową umożliwia im osiągnięcie wysokiej pozycji na rynku. Najbardziej rozpowszechnioną formą integracji pionowej w branży rolno-spożywczej w Polsce jest system kontraktacji, który niestety dotyczy wciąż tylko niewielkiej grupy...
Gospodarstwa rolne w Polsce charakteryzują się rozdrobnioną strukturą obszarową, której wynikiem jest występowanie w branży mięsnej wielu anonimowych dostawców surowca. Producenci żywca wykorzystują technologie dostosowane do technicznych warunków produkcji, a nie do oczekiwań odbiorców. Obecna struktura producentów żywca powoduje małe zainteresowanie większości z nich integracją pionową. Istotnym...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.