Jednym z celów dotyczących poprawy jakości wód,
wynikającym bezpośrednio z Ramowej Dyrektywy
Wodnej 2000/60/WE, jest osiągnięcie w 2015 r., co
najmniej dobrego stanu wszystkich wód w kraju. Przyjęcie
przez Polskę tej Dyrektywy zastąpiło wykonywaną
wcześniej ocenę czystości i użyteczności gospodarczej
wód, oceną stanu ekologicznego. W ten sposób analizie
podlega stan wód nie tylko traktowanych jako zasoby
gospodarcze, ale przede wszystkim jako element ekosystemu.
Najważniejszą z punktu widzenia ochrony
zdrowia człowieka, jest jakość zasobów wykorzystywanych
do produkcji wody przeznaczonej do spożycia.
W dokumencie „Stan czystości rzek na podstawie
wyników badań wykonanych w ramach państwowego
monitoringu środowiska w latach 2007–2009” podano,
że:
– jedynie 10,6% długości powierzchniowych wód płynących
spełnia wymagania stawiane wodom wykorzystywanym
do zbiorowego zaopatrzenia w wodę
do spożycia,
– aż 28,7% długości monitorowanych wód jest nadmiernie
zanieczyszczonych w stosunku do stawianych
im najłagodniejszych wymagań uwarunkowanych
potrzebami gospodarki.
Na obniżenie jakości wody wpływ miały zanieczyszczenia
fizyko-chemiczne takie jak: pH, zawiesina ogólna,
mangan, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
(WWA), ChZTCr, BZT5 i ogólny węgiel
organiczny (OWO). Duży wpływ na obniżenie kategorii
jakości wód miały również zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
tj. liczba bakterii grupy coli typu kałowego,
liczba paciorkowców kałowych i liczba bakterii grupy
coli.
One of the aims of improving water quality, resulting
directly from the Water Framework Directive
2000/60/EC, is to achieve in 2015, at least good status
for all waters in the country. Following the adoption
by Poland of the Water Framework Directive assessment
of the economic and general cleanliness of water was
replaced by an assessment of ecological status. In this
way, the analysis of water status shall be treated as not
only economic resources, but primarily as part of the
ecosystem. The most important from the standpoint
of human health protection, is the quality of water
intended for human consumption. In the document „The purity of rivers based on the
results of tests carried out within the national environmental
monitoring in 2007–2009” is given that:
– only 10.6% of the surface of flowing water meets the
requirements of collective waters used for water supply
for drinking,
– up 28.7% of the length of monitored water is too
polluted for them mildest demands posed conditioned
needs of the economy.
The decrease in water quality was affected by the
physico-chemical pollutants such as pH, total suspension,
manganese, polycyclic aromatic hydrocarbons
(PAHs), CODCr, BOD5 and TOC. Large impact on reducing
water quality category also had microbial contamination,
the number of fecal cocoliform bacteria, fecal
streptococci and total coliforms.