Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The effect of ethylene diamine tetraacetic acid (EDTA) on sorbic acid degradation and the resultant browning was studied at 33, 45 and 57[deg ]C in model aqueous systems with pH 5.0 and a water activity of 0.91. The EDTA enhanced sorbate degradation probably as a result of iron scavenging from the packaging material (glass or polypropylene) through EDTA complexation. We propose that EDTA-Fe 2+ complex catalyzes sorbic acid autoxidation, increasing the production of carbonyls which take part in nonenzymatic browning. Both effects might influence shelf-life of products containing sorbates and EDTA.