Serwis Infona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Są to wartości tekstowe, zapamiętywane przez przeglądarkę na urządzeniu użytkownika. Nasz serwis ma dostęp do tych wartości oraz wykorzystuje je do zapamiętania danych dotyczących użytkownika, takich jak np. ustawienia (typu widok ekranu, wybór języka interfejsu), zapamiętanie zalogowania. Korzystanie z serwisu Infona oznacza zgodę na zapis informacji i ich wykorzystanie dla celów korzytania z serwisu. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności oraz Regulaminie serwisu. Zamknięcie tego okienka potwierdza zapoznanie się z informacją o plikach cookies, akceptację polityki prywatności i regulaminu oraz sposobu wykorzystywania plików cookies w serwisie. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w swojej przeglądarce.
The ability of chelators and nisin generated in situ to inhibit and inactivate E. coli and other Gram negatives in a model substrate was investigated. The effect of various chelators and different concentrations of exogenous nisin on inhibition of E. coli in broth medium showed that only EDTA and pyrophosphates were able to cause appreciable inhibition of E. coli by nisin. In a broth where L. lactis NCFB 497 produced nisin in a concentration of 250-300 IU/ml, pyrophosphates were unable to inactivate E. coli. Under the same conditions, addition of EDTA led to inactivation of E. coli at neutral and slightly acidic pH only. A cocktail of strains of E. coli was less sensitive than E.coli ATCC 25922 alone. Pseudomonas aeruginosa was more sensitive and salmonellae more resistant. EDTA also caused a slight reduction in the L. lactis population and its biochemical activity as regards pH drop and acid production. Some of the inhibition of E. coli could be ascribed to the physical presence of Lactococcus cells rather than their metabolites excreted into the medium. Failure to observe any inhibition in fermented broths at their natural pH (4.0) was ascribed to the poor chelating power of EDTA under acid conditions.